Те го издирват – той строй?! Брендо вдига нова висока сграда на пъпа на София!

брендо

Издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев – Брендо иска да строи нова висока сграда в центъра на София до хотел „Рила“, чийто собственик стана в началото на годината.

Процедурата за това е задействана от главния архитект на София Здравко Здравков. Той е издал разрешение за промяна на плана за застрояване, така че да може да се построи нова 10 етажна сграда до хотел „Рила“, както и едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. Това става ясно от публикуваната заповед на главния архитект.

Собственик на хотела „Рила“ в началото на годината стана дружеството „Рила Център“, зад което стои издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев – Брендо, според публикация в изданието „Капитал“. „Рила Център“ купи хотела за 9.8 млн. евро от хазартния бизнесмен Васил Божков.

Плановете на Брендо са да изгради стъпаловидно нова 10-етажна сграда с височина 42 метра с преход към съществуващия 10-етажен хотел. Отделно ще бъде пристроена и надстроена съществуваща едноетажна сграда. Предназначението на новия обект е за офиси, търговски комплекс, хотелска част и жилища, става ясно от публикуваните документи.

Иска се още и изменение в частта на плана за регулация, заради разширението на достъпа до сградата, което ще доведе до промяна на улично регулационната линия пред нея.

Предвид наличието на свързано застрояване в повече от два урегулирани поземлени имота, изработването на работен устройствен план е задължително за определяне на конкретното разположение на строежа, начина на застрояване и доказване на кота корниз на сградата, посочва главният архитект на София.

Според неговото съобщение предвиденото ново застрояване е съобразено с предвижданията на Общия устройствен план на Столична община.

Хотел „Рила“ е част от резервата „Стара Сердика“

Изваждането на строителното разрешение ще бъде трудна задача, коментираха архитекти пред Mediapool. Причината е, че построеният през 1962 г. за нуждите на Централния комитет на Българската комунистическа партия хотел е част от резервата „Стара Сердика“.

Под него има богата археология, която е била разкрита след Втората световна война в резултат на бомбардировките. Според археолози там са били открити останки от двореца на римския император Константин Велики. Има разкрити красиви римски мозайки, които се намират в мазето на някогашната сграда на „Кореком“, сега затвореното едноетажно тяло.

По тази причина, хотелът с обща застроена площ от 15 375 кв.м, попада в зона на групов паметник на културата. При това положение ще е необходимо разрешение и от Националния институт за недвижимо културно наследство, твърдят архитекти.

Хотелиер с червена бюлетина

Евелин Банев-Брендо има осъдителни присъди за наркотрафик и пране на пари от три държави.

През септември 2017 г. Върховният съд на Италия окончателно потвърди 20-годишната осъдителна присъда на Банев. През 2010 г. той беше задържан в международната операция Magna Carta и обвинен, че е създал и ръководил организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Италия.

През юли 2017 г. Банев получи и 10-годишна присъда в Румъния, след като продаде 50 кг кокаин на агент под прикритие.

През тази година Върховният касационен съд у нас го осъди за пране на пари и наркотрафик на 6 години затвор. По това дело Банев беше подсъдим заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев.

По това дело през 2014 г. беше призован като свидетел и тогавашният председател на Комисията за финансов надзор и настящ шеф на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, тъй като негови подписи стоят под документи, свързани с дружества, през които са минавали мръсните пари. След като Мавродиев не се яви, той беше заличен от списъка със свидетели. Брендо беше признат за виновен на първа инстанция, но след това беше оправдан от Софийския апелативен съд.

Името на Евелин Банев се свързва със собствеността на десетки имоти в София и по Черноморието. Сред тях са хотел Les Fleurs на бул. „Витоша“ 21 в София, столичният комплекс „Оазис“ в Панчарево, сгради по столичните булеварди „Мария Луиза“, „България“ и „Дондуков“.

Източник: Mediapool.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ