Изхвърлят 1 700 души от държавната администрация след Нова година! Били много стари

2
Над 1650 пенсионери, които в момента работят в държавната администрация ще останат без работа от Нова година. В преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина е включен текст, според който пенсионери няма да могат да са на държавен пост.

„Най-много ще бъде засегната системата – дирекция КИС, която поддържа системата на гранична полиция, системата КПП, другите системи 90 на сто от тези служители ще бъдат засегнати от тази реформа и работата там ще спре”, Илия Хрисимов, заместник-председател на СФСМВР, съобщава днес бТВ.

От началото на месеца за 13 вакантни места в системата са обявени конкурси.

„Пускат се разни митове и легенди, че там 90% са пенсионери, имаме достатъчно добри специалисти и считам, че ще намерим такива, които ще  заместят хората в компютърните ни отдели”, посочва Стефан Балабанов, заместник-министърът на вътрешните работи.

„Определено ще има известни затруднения, но ако има такъв закон, говорим само за МВР, те са 250. Те работят по трудови отношения по Закона за държавния служител, това не засяга  служителите, които работят по закона за МВР – полицаи, пожарникари, тях промяна не ги засяга”, пояснява вътрешният министър Младен Маринов.

Според Менда Стоянова, освободените от държавна служба пенсионери, биха могли да се реализират успешно в частния бизнес.

„Това са хора, които получава пенсия от бюджета на държавата и отново получават заплата от бюджета на държавата, те заемат по-високи позиции, за които има много млади хора, които трябва да бъдат стимулирани да работят в държавната система”, заяви Менда Стоянова, председателят на бюджетната комисия в НС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ