Съпругът на депутатка на Каракачанов дължи един милион на НАП! Само вижте врътката му

султанка петрова

Неплатени данъци към държавата в размер на 891 030 лева и 19 стотинки има съпругът на депутатката от ВМРО Султанка Петрова.

Впечатляващата сума се дължи от охранителната фирма на Петю Петров „Дефанс Секюрити“ към април 2008 г., пише в нарочно писмо, изпратено от НАП до МВР. Сигналът на приходната администрация става причина за стартиране на процедура за отнемане на лиценза, показва официален документ на вътрешното министерство, с копие от който „България Днес“ разполага.

След размяна на писма с управителя на „Дефанс Секюрити“ мъжът на депутатката Султанка в края на август сам се отказва от правото да извършва частна охранителна дейност, уточниха от пресцентъра на МВР след запитване на вестника.

Самата процедура започва на пети април 2018 г. , става ясно от прелюбопитния документ. Тогава в Главна дирекция „Национална полиция“, която отговаря за контрола над охранителните фирми, пристига писмо от териториалната дирекция на НАП в столичния кв. „Красно село“. В него данъчните уведомяват ченгетата, че фирма „Дефанс Секюрити“, чиито управител и едноличен собственик е съпругът на Султанка Петю Петров, има непогасени публични задължения.

От полицията моментално изпращат искане до данъчните за повече подробности – какви са точно задълженията, кога са натрупани и има ли издаден акт на депутатската фирма.
Седмица по-късно отговорът пристига. От подробната справка на НАП става ясно, че неплатените данъци на „Дефанс Секюрити“ за периода 2014-2017 г. са в размер на 891 030 лева и 19 стотинки, става ясно от документа на МВР. В опит да си събере парите НАП още през 2015 г. образува изпълнително дело срещу „Дефанс Секюрити“ и запорира имущество и банкови сметки.

В отговора на НАП се уточнява, че сумата е актуална към 31 януари 2018 г. До изпращането на писмото към МВР през април тази година управителят на фирмата и депутатски съпруг Петю Петров не е поискал да плати или поне разсрочи задълженията на дружеството.

Любопитно е, че натрупването на данъчните задължения се отразява и на дейността на фирмата. До 2016 г. фирмата прибира стотици хиляди левове по договори за охрана с клиенти. Следващата 2017 г. дейността на практика спира, показва финансовият отчет, и „Дефанс Секюрити“ излиза на загуба.

От банковите сметки са изтеглени натрупаните близо 940 бона печалби през годините. Така към началото на 2018 г., когато от НАП се обръщат към МВР, в баланса на депутатската фирма не е останало почти нищо, показва публикувания финансов отчет в Търговския регистър.

Вместо 1,162 млн. лева активи налични през 2016 г. са останали само мизерните 63 хил. лв. бъдещи вземания по стари договори. Това на практика според финансисти прави изключително трудно принудителното събиране на задълженията към държавата.

След като в МВР установяват с подробности сумата на дължимите данъци, започва и реалната процедура по отнемане на лиценза за охранителна дейност. Така на 8 юни 2018 г. главен комисар Христо Терзийски, шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, изпраща писмо до бившия си колега Петю Петров. В него Терзийски уведомява мъжа на Султанка Петрова, че фирмата му ще загуби лиценза си, и дава седемдневен срок за възражения или доказателства, че данъците са платени.

Каква е развръзката с дължимите на държавата 891 030 лв. към днешна дата остава неясно.

„Няма как да ви кажа дали „Дефанс Секюрити“ си е платила данъците. Тази информация не е публична“, обясни пред „България Днес“ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Подробности по случая с депутатската фирма отказаха и от МВР. Чрез пресцентъра си вътрешното министерство уточни единствено, че управителят на „Дефанс Секюрити“ лично е върнал лиценза си за частна охранителна дейност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ