След исканата оставка на Йончева! „Строителите“: Румен Радев също да се извини!

7086e514aee0f22283d8ea426016e995_L

Изпълнителният директор на Камарата на строителите Мирослав Мазнев  разясни защо са поискали оставката на няколко депутати, сред които и Елена Йончева.

„От Елена Йончева бяха изречени две неистини – коментира Мирослав Мазнев. – Първо срещите, които проведохме, бяха следствие на една декларация която се появи като атака срещу бранша. Ние реагирахме, тъй като конкретиката бе подмината. Общото говорене бе превърнато в политическо използване. Заради това поканихме на среща отделните парламентарни групи. С БСП срещата бе проведена в много широк мащаб. Трябва да се говори с факти. Преди да се подаде искане за такава експертиза, с политическо говорене хипотезите се превръщат в обвинения. Ние сме за ясни оценки. Ние сме от първите, подписали договор за съвместна дейност за осветляване на отрасъла. Искаме да влезем в ясна конкретика за нещата, които пораждат негативни страни и сме за осветляване. Хвърля се негативна светлина върху нашия бранш, като се говори с недоказани факти.

Мазнев бе категоричен, че искат оставката заради политическото говорене. „Качеството е един от недостатъците, за които се говори по света. Но когато се говори без доказателства и преди да е доказано каквото и да е, това е удар по нас. Българските фирми работят не само в България, но и в чужбина. Партнират си с европейски фирми. Усещаме едно леко охладняване в това отношение с тях заради това говорене. Безспорно е, че търпението на бранша е изчерпано. Искаме почтеност. С тези действия се уронва престижа не само на бранша“, допълни още той пред Би Ти Ви.

По думите му извинение категорично трябва да има от президента Румен Радев. Покрай трагедията край Своге хвърли думи, които уронват престижа на бранша. Тогава поискахме извинение, но не го получихме. Нека се види кой конкретно носи вината, а не да се говори срещу целия бранш“, допълни още той.

Мазнев заяви, че предстои да обсъдят с премиера Бойко Борисов ситуацията около „Джи Пи Груп“ и изваждането й от европейските поръчки. „Искаме да получим конкретни доказателства на базата на какво са взети такива управленски решения. Към Камарата на строителите имаме Комисия за професионална етика, в която постъпват различни жалби. Те се решават в широк състав и се обсъждат там. Хората, които са отправили запитвания там, сме им отговорили.

Малко по-късно стана ясно, че от КСБ са изпратили писмо до Виле Итала, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), с искане за незабавна среща „заради разпространяването на подвеждаща информация, свързана с изразходването на европейски средства.

В писмото, предоставено на медиите, се посочва, че официално регистрираните фирми в Централния професионален регистър на строителя са близо 5100, включително чужди компании, в които са заети над 250 хиляди души. Заявява се, че от създаването си досега КСБ и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в България и европейските нормативи, включително при конкурсите и обществените поръчки.

С оглед на наближаващите европейски избори, които през 2019 г. съвпадат и с местните избори в България, ставаме свидетели на неприемливи медийни атаки, зад които прозират политически интереси. КСБ счита, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно и съответно под контрола и одита на българските и европейските институции, се посочва в писмото.

Отбелязва се, че нееднократно, включително и на организирани съвместни събития с участие на представители на ОЛАФ, КСБ е декларирала желанието си за работно партньорство с ОЛАФ и намеренията си да противодейства на всички опити за злоупотреба и измами с европейски средства. От камарата заявяват още веднъж готовността си да съдействат на ОЛАФ и да гарантират правомерното използване на подкрепата на ЕС.

КСБ е авторитетна организация, член на Европейската федерация на строителната индустрия /FIEC/, като представител на ръководството на камарата е вицепрезидент на организацията. Разпространяването на подобни информации уронва престижа на българския строителен бранш, подкопава доверието в българските и европейските институции, уврежда имиджа на нашата страна. Затова КСБ настоятелно моли за срещата с ОЛАФ, която ще допринесе за изясняване на обективната истина, се посочва в писмото.

КСБ изразява желание и готовност за съвместни инициативи, свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства, заявяват още от камарата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ