Грозно! Започна люта война за наследството на покойния Светлин Русев!

Светлин Русев1

Дъщерята на Светлин Русев – Ралица, и адвокат Мая Найденова, която е съдружничка на големия художник в сдружението, стопанисващо колекцията му, влязоха във война за наследството му, съобщава „Телеграф“.

Русева, която е директор на музея за християнско изкуство, казва, че през петте месеца след смъртта на баща ѝ много хора са се опитали да сложат ръка върху колекцията му и нейното управление, а други пък имат претенции за собственост на част от произведенията.

„Адвокат Мая Найденова, която реши да стане управител и да ръководи сдружение с името „Светлин Русев“ и да има претенции към колекцията. Тя разпространява подписка от името на известни интелектуалци, с която иска да защити колекцията“, възмути се в ефир дъщерята.

Сдружение „Ателие-колекция Светлин Русев“ е създадено през 2011 година от Светлин Русев, Мая Найденова и Петьо Танев. На 28 септември 2018 година адвокатката е започнала процедура по ликвидация на дружеството, която ще бъде извършена 6 месеца от обявяване на поканата на кредиторите. В същото време Ралица Русева е заключила картините на баща си, за да ги описва. „За да се знае кое е движима културна ценност от национално значение, се минава през комисия в Министерството на културата“, каза тя. По думите ѝ, инвентаризацията, сертификацията отнемат години.

Приживе Светлина Русев споделяше, че в колекцията си има 500-600 картини живопис и скулптури и няколко хиляди графики и рисунки с музейна стойност – от Рембранд до Пикасо и Паскен. По закон те се наследяват от двете му дъщери, но проблемът е, че частната колекция е с национално значение. От Министерството на културата казаха, че на този етап е рано да коментират казуса.

Творци, близки до него, обаче, пишат в писмо до институциите, че самият маестро е искал да на всички и е търсел дом, в който да изложи колекцията и тя да бъде достъпна за публика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ