Министър на Бойко: Чакаме ЕС да намали майчинството и да остави майките без отпуск

зорница русинова

Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия дали да премахне правото на платен годишен отпуск за жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Това съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова.

Бизнесът вече поиска майките да нямат право на платен отпуск веднага след майчинството и да има промени в Кодекса на труда. Те се позовават на решение на Съда на ЕС в Люксембург по жалба на румънката Мария Дицу заради отказан ѝ платен годишен отпуск след завръщането от майчинство. Магистратите се произнасят, че периодът на родителски отпуск не може да се приравни на действително полагане на труд.

Бизнесът поиска от държавата и да намали платеното майчинство с два месеца и половина. Политиката на правителството е да стимулира майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги санкционира, обясни Русинова. Заради това през втората година на майчинството обезщетението е замразено на 380 лв.

Около 1000 майки са се върнали по-рано на работа и получават освен заплата и 50% от обезщетението. Това те могат да направят, след като детето им стане на 6 месеца. За първата половина на тази година държавата е изплатила около 870 хил. лв. на тези майки.

“Комбинацията е между тези мерки и осигуряването на достатъчна образователна инфраструктура, защото в големите градове имаме недостиг на детски градини. Пробвали сме през различни програми да стимулираме работодателите да организират детски кътове, ясли на място, където работят хората. Бизнесът обаче няма голям интерес”, обясни Русинова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ