Лъжат ни безогледно! Вижте колко е реалната цена на гражданската, някои я плащат в момента

застраховка гражданска отговорност

„Гражданската отговорност“ е една от задължителните полици, които по закон се изискват и нейното наличие е изпълнение на важна социална функция от страна на държавата, а именно всички пострадали в пътни инциденти да бъдат обезщетени.

Това обясни в пред БНТ Стоян Проданов от Асоциацията на българските застрахователи.

Затова според него е важно да съществува добър механизъм, по който да се предлага тази полица. Това, което наложи вдигането на цените през първата половина на годината беше, че като цяло секторът работеше на загуба, коментира Проданов.

„През предходната година беше реализирана загуба от 50-60 милиона лева, която наложи КФН да предупреди, че цените трябва да са адекватни, така че полицата да не генерира загуби“, посочи той.

Ние сме убедени, че за да има ефект полицата, тя трябва да остане на социално приемлива цена. Тоест при равнищата, които виждаме в момента, смятаме че полицата е социално приемлива, обясни още Проданов.

В четвъртък имаше заседание на Комисията по бюджет и финанси – там се случи едно изключително ограничено обсъждане, един фарс, на който бяха поканени изключително малък кръг от хора, коментира от своя страна Емил Марков от Института за пътна безопасност.

„Ние сме против цялостния начин как се случва това обсъждане и това, което пожелахме е г-жа Менда Стоянова да изтегли своето предложение и други предложения, които направихме по отношение на това административните разходи, които са ви признати по закон да бъдат намалени от 20 на 10% и също така тези лимити на обезщетенията да останат само за разширения кръг лица, а не за всички“, каза Марков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ