Щатски прокурор и ФБР на крака във Варна! Искат да отведат страшен хакер с български паспорт

хакери

Щатски прокурор и ФБР пристигнаха в морската столица, за да помогнат при разследването срещу 38-годишния руски гражданин Александър Жуков, известен в родината си прякора Настра. Той бе арестуван във Варна на 6-и ноември тази година по искане на американските власти.

Той е обявен за международно издирване от ФБР за компютърни измами за поне 7 млн. долара. При задържането му му било предложено доброволно да приеме да бъде екстрадиран в САЩ, но Александър отказал.

С решение на Варненския окръжен съд той е в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 60 дни. През това време в морската столица трябва да пристигнат всички необходими документи от американските власти. Тогава ще бъде насрочено делото по екстрадицията му.

Жуков не е обжалвал пред апелативния съд задържането си под стража и остава доброволно зад решетките.
Хакерът, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами. Престъплението е извършено в периода от септември 2014 г. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския НК.

Руският гражданин притежава от скоро и българска лична карта и живее във Варна. Окръжната прокуратура в морската столица е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване в САЩ, което не е погасено по давност. При ареста му разследващите са иззели цялото компютърно оборудване в дома му във Варна.

„Имахме срещи и разговори с представители на САЩ и ФБР. Във връзка с разследването във Варна пристигна и наблюдаващия щатски прокурор. Работата по случая въври нормално при пълното взаимодействие между всички служби, които имат касателство. Срещите с американски служители бяха необходими и във връзка с действията по правната помощ между двете държави. Получихме уверение от американските власти, че необходимите за процеса по екстрадицията документи, ще пристигнат у нас навреме“, каза за „24 часа“ наблюдаващият прокурор Радослав Лазаров.

Американските власти са обвинили Настра за измама с реклама в интернет. Според техните закони, ако той не предаде на ФБР съучастниците си, сам ще носи наказателна отговорност и може да получи присъда към максимума. В искането за екстрадиция е споменато, че хакерът е в списъка за международно издирване.

Арестът на Жуков у нас предизвика бурна реакция и в руските медии. Според негови познати той бил известен в сенчестия интернет с прякора си Настра от името на известния Нострадамус. Негов познат, с когото са били заедно в армията, разказал пред „Комерсиант“, че Жуков е роден в Санкт Петербург и „започнал да събира пари в Интернет преди около 20 години“. Други негови познати са го описали като „весел човек с отлично чувство за хумор, за който никой няма да каже лоша дума“. Те твърдят, че хакерът се различава от колегите си предимно по избора си на средства за доходи. Във всеки случай „той не е извършил кражба от кредитни карти и не е публикувал детска порнография, но работата му не е била винаги чиста от гледна точка на закона“, твърди пред руските медии негова приятелка.

По неофициална информация Настра се е преместил да живее във Варна около 2010-а година. Купил си е апартамент в града и се установил за дълго. Не се набивал на очи, водил нормален живот, без да харчи големи суми. Преди време обаче, чрез американски посредници, започвал да получава договори за фалшифициране на статистическите данни за гледането на видеореклами, публикувани в Интернет. Същността на тази измама е да покаже на клиентската компания много по-големи преглеждания на клиповете, което пък трупа пари.

Отново според „Комерсиант“ Настра и приятелите му заработвали повече от 20 000 долара на месец, като са използвали не стандартни, а творчески схеми за измамите си. Обикновено подобно сканиране се извършва чрез заразяване на други компютри със специален вирус. Настра, след като купил повече от петдесет сървъра, ги използвал, за да „допълни“ статистиката. Той бил забелязан от американските власти, след като един от неговите клиенти, само за ден, регистрирал над половин милион гледания на рекламата си.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ