От последните минути: Възрастен мъж от Русе даде 30 000 лв. на телефонни измамници

Телефонни измами

69-годишен мъж в Русе стана жертва на телефонна измама. Сигнал за престъплението е постъпил на 12 ноември, вечерта около 19:00 часа в Първо РУ.

Според разказите на възрастния мъж, на 12 ноември преди обед, на домашния си телефон е бил потърсен от непознат, представил се като „главен комисар Иванов“, който му съобщил, че е обект на телефонни измамници, които ще му се обадят и е необходимо да съдейства на полицията те да бъдат задържани.

След това е получил обаждане по схемата за искане на сума пари за операция на роднина, като първо е позвънила плачеща жена, а след това мъж, представил се за „професор Герджиков“, който разяснил, че са необходими 17 хиляди евро за поставяне на платинени пирони.

После отново се обадил мнимият полицай, който го разпитал с какви парични средства разполага и в коя банка, предупредил го да не дава парите на измамниците и да не ги допуска до дома си, а след това комуникацията между двамата продължила чрез мобилни телефони.

Така по указанията, давани от мнимия полицай и под предлог, че съдейства за залавяне на измамниците, възрастният русенец извършил поне четири тегления на различни суми пари от два клона на банката и от банкомат, които после оставял на различни посочени адреси в града, като освен изтеглените пари оставил и суми, които са били налични в дома му, както и златни накити.

Чак когато се прибрал вечерта в дома си и споделил за случилото се със сина си, разбрал, че е жертва на измама. Сигналът е документиран от разследващите в Първо РУ, като е образувано досъдебно производство.

Общата стойност на щетата предстои да бъде уточнена, но според първоначалните данни става въпрос за сума около 30 000 лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ