Без капка срам: Разграбват родната къща на Желю Желев

Заснемане

Родната къща на първия демократично избран президент Желю Желев имала картони вместо прозорци, сигнализират местни жители на село Веселиново. Макар да се отпуснали пари за ремонт миналата годината, когато пред нея бе открита плоча в негова памет, средствата стигнали само за ремонт на фасадата, която се виждала от пътя.

Вътрешната страна обаче била непокътната, а от задния двор се виждало, че част от прозорците на втория етаж са начупени от силни ветрове и бури. За да не се пълнят помещенията с вода при дъждове, били поставени твърди картони. Към къщата водела табела от главната улица на селото, на която пък била допусната правописна грешка. За щастие, при изготвянето на паметната плоча нямало гафове.

Припомняме, че на церемонията, която се състоя през миналата есен, присъстваха настоящият президент Румен Радев и неговите предшественици Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. През 2016 г. държавата бе обвинена, че не се грижи не само за това всички преминаващи през шуменското село Веселиново да знаят, че там е живял Желев, а и че не поддържа гроба му в Боянските гробища. Тогава будни столични граждани алармираха, че мястото, на което е положен президентът, заедно с по-малката си дъщеря Йорданка, е запуснато, буренясало и разровено от животните, които обикалят из Боянските гробища. Разгневените столичани поискаха сметка от президентството и Министерския съвет. Защо институциите не поемат отговорност, ние нямаме хиляда президенти, коментираха възмутени те. 2 години по-късно гробът на Желев бил почистен и на мястото на дървения кръст бил поставен паметник от камък.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ