Скандалът на деня! Крият искане на прокуратурата срещу „Ивкони“ и човека на Бойко в Дупница

ивкони
Върховна административна прокуратура е поискала за втори път да бъде отнет лиценза на превозваческата фирма „Юнион Ивкони“. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, обаче си прави оглушки и не пристъпва към спирането на автобусите заради установени множество тежки нарушения. Според източници на Фрог, 10 от най-големите транспортни фирми дават месечни рушвети на инспекторите от ДАИ в размер на 3-5 бона, за да ги прикриват.

Изпълнителната агенция си трае, че на 7 ноември т. г. ВАП е настояла с писмо да се отнеме лиценза на „Юнион Ивкони“, съобщиха източници от самата служба. Причината е, че фирмата е саботирала проверка и не е предоставила пълна  информация за автобуса, който катастрофира край Вакарел през април т. г.  Припомняме ви, че тогава загинаха 6 души, а 22-ма бяха тежко ранени.На място контролният орган в лицето на ДАИ установява, че картата на шофьора не е поставена в тахографа, а водачът е само един, а не двама, както е описано в пътния лист. Тогава от ВАП поискали да се извърши цялостна проверка за 6 месеца назад. Отделно от това направило впечатление, че заради  откритите нередности бил санкциониран само шофьорът, но не и фирмата, както се изисква по регламент. Изненадата била пълна, когато от „Юнион Ивкони“ отказали да дадат пълната информация за злополучния автобус.

Прокуратурата поиска преди близо два месеца лиценза на фирмата заради друга катастрофа край Ямбол в края на 2017 година. При нея бяха открити 47 тежки нарушения, а чиновници от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ не желаеха да връчат наказателните постановления за тях. Поради тази причина ВКП вече разследва въпросните  служители за престъпно бездействие.

Вътрешни за системата източници ни увериха, че най-малко трима началници от ДАИ взимат от няколко големи транспортни фирми месечни рушвети, за да не ги закачат. Малко от тези пари се раздават и на инспекторите, които трябва да си  затварят очите пред нередностите.  Разследване на Валя Ахчиева в предаването „Открито“ осветли за първи път аферата, свързани с „Юнион Ивкони“. След серия от разкрития за фирмата, по телевизиите тръгна рекламен клип на превозвача.

Собственик на скандалната дупнишка фирма е местният лидер на ГЕРБ Иво Константинов. Той напусна парламента като депутат, поканен от Бойко Борисов да си оправи бакийте на местно ниво. След като скандалите с „Ивкони“ зачестиха, Константинов излезе на книга от управлението и го прехвърли на поставени лица.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ