Истината лъсна наяве: Има ли заповед полицаите да бият протестиращи?

535652

Протестите в страната не стихват. Появиха се съмнения за надхвърлени полицейски правомощия по време на демонстрациите.

„Заповеди от страна на ръководството на МВР органите на реда да бият протестиращите няма и не вярвам някога да има. Ние категорично подкрепяме гражданите в исканията им за по-достоен живот и по-справедливи цени спрямо стандарта в България, полицията също е част от това общество“, заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов.

Той уточни, че това, което няма да бъде толерирано са незаконни протести, нарушаващи правилата. „Все пак гражданите са ни гласували доверие и ние сме длъжни да се грижим за тяхната сигурност“, отбеляза Кузманов.

По думите му, при ескалация на напрежението органите на реда имат строго регламентирани правомощия, които на практика не се изпълняват в пълния им обем именно защото полицаите се съобразявали с протестиращите и подкрепяли исканията им.

„Помощните средства са разрешени. Те включват използването на палки и гумени куршуми. Ако колегите преценят, е напълно законно да прибегнат до тях. Не вярвам обаче български полицай да го стори“, категоричен бе Илия Кузманов.

В социалните мрежи са заявени нови мащабни протести през уикенда в цялата страна.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ