Министърът на вътрешните работи Младен Маринов с обширен коментар за националните протестои

Младен Маринов

Вчера за поредна вечер бяха проведени протести в редица български градове. Някои от тях бяха нергламентирани и без организатори. Това ни възпрепятства, защото на място няма с кого да говорим. Организираните протести ги охраняваме, а на неорганизираните присъстваме и следим за опазване на обществения ред.

Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който коментира протестите от последните дни.

„При малка част от протестите снощи имаше нарушение на обществения ред. В Перник блокираха автомагистралата. Във Варна 19-годишно момче, с криминална регистрация, хвърли пиратка. При опита да бъде установен, този 19-годишен младеж е напръскал служителите на реда със спрей. Призовах и пак призовавам, всеки има право на протест, но и другите граждани имат право на свободно придвижване, на достъп до болница. Не искам да говоря за политически партии, които евентуално организират протестите. Мога да кажа, че има хора, които наистина протестират, но има и такива, които търсят провокации и се конфронтират целенасочено с полицейските служители. Пак призовавам протестите да се организират по законен ред и без да се пречи на другите граждани. За уикенда информациите за протести за разнопосочни, но полицията отново ще е на мястото си и ще гарантира реда в цялата страна“, категоричен беше Маринов.

„Доверието в правоохранителната система е на ниво. Това сочи миниторинговият доклад на Европейската комисия. В борбата с организираната престъпност се казва, че са постигнати добри резултати. Виждате последните месеци – МВР провежда акции, прокуратурата повдига обвинения и после съдът отсъжда. Процесът е дълъг и продължаваме напред. Докладът е положителен. За първи път са затворени три глави. Ние продължаваме да работим“, каза министърът по повод мониторинговия доклад на ЕК за България.

„Правим всичко възможно Димитър Желязков да бъде върнат в България. Всичко, каквото трябва, е направено от наша страна. Турция не е член на ЕС и там нещата седят по малко по-различен начин. Относно семейство Баневи, чакаме решението на френския съд. И там всичко е направено по правилата, но не може да даваме срокове на съда. Семейство Арабаджиеви се издирват по всички правила на ЕС – издадени са европейска заповед за арест и издирване. Всяка една държава членка на Европол и Интерпол е длъжна да ни информира, ако семейство Арабаджиеви тръгне да напуска страната“, коментира Маринов последните акции в страната.

„Не мога да говоря за „прости сигнали за силна музика“. Виждате от един такъв сигнал до какви нарушения на обществения ред може да се стигне. Всички, които в последните седмици, си позволиха да посягат на служители на реда са задържани и са подведени под отговорност. Нашите служители са мотивирани и продължават да работят. Нашата работа е рсикова и ние никога не можем да бъдем спокойни. Някъ де има респект към полицаите, а някъде не разбират, че са извършили нарушение като са пуснали силна музика и нарушават обществения ред. Най-важното е, че всички такива нарушители са приведени там, където им е мястото“, заяви вътрешният министър.

„Призовавам всички граждани да съдействат и да сигнализират на полицията. Това е обществен дълг. Не виждам някакъв проблем, ако гражданите разполагат с определан информация, да я споделят на полицията. Доверието в системата трябва да се гради взаимно. Ние водим ежедневна борба за това доверие. По всички показатели престъпността намалява. Статистиката показва, че ние се справяме в условията, в които живеем. Всеки има право на своя преценка, но аз гледам обективно фактите. Не мога да определя работата на МВР като мърлява. Това вид обида към моя екип. Докладът на ЕК показва най-ясно – глава 6 е затворена. Това на мърлява работа ли се дължи? Аз не мисля така“, завърши Младен Маринов.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ