Кметът на Бургас е категоричен: Замърсителят ще плаща

535653

Екологията стои зад вдигането на данъка върху старите автомобили, заради което и принципът му е „замърсителят плаща“. Така е в цяла Европа. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов в сутрешния блок на БНТ.

„В община Бургас са регистрирани около 100 хил. автомобила – две трети се използват редовно, а една трета не се използват по предназначение като автомобил. По-изгодно е да се плати годишният данък, защото тогава държавата няма да право да репатрира автомобил, за да освободи пространство“, каза още той.

„Данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лв. на годишна база. Данъкът за по-новите автомобили ще се намали“, разкри още Николов.
„Всяка една община е ангажирана да въведе конкретни ставки, общинските съвети ще определят размера на данъка. Това решение не е политическо мотивирано – решението е на всички кметове, а темата се дискутира от години“, допълни кметът на Бургас.

„Нашите опасения са, че следващите години България ще бъде залята от стари, които ще са сериозен замърсител. Между 33-35% от замърсяването в градовете се дължи на автомобилния трафик. Мерките за по-чисти градове включват – закупуване на нови, екологични автобуси, изграждане на зелени пояси и редовно почистване на улиците“, завърши Димитър Николов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ