Гласуваха го, Перник е в шок! 5 години затвор, ако биеш съпругата си, година, ако я преследваш

Побой насилие над жена

Единодушно със 137 гласа „за“ депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата с домашното насилие. Предложенията за промени са на председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители,.

С промените се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Инкриминира се психическото насилие и се предвижда системното му упражняване да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, се предлага наказанието да е лишаване от свобода до пет години. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. Предлага се да се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди у него страх за безопасността му или тази на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление.

Предлага се промяна в характера на някои престъпления, свързани с насилие, от такива, които се преследват по тъжба на пострадалия, в такива, които са от общ характер. Касае се за всички случаи на умишлено причиняване на средна или тежка телесна повреда. Някои от промените са с цел осигуряване на ефективна закрила за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната на пребиваване, за да встъпят в брак в страната, от която произхожда тяхното семейство.

Предвиждат се и промени в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които въвеждат незабавно информиране на пострадалия в случаите, когато задържаният извършител на насилието избяга или бъде пуснат на свобода временно или окончателно.

В рамките на дебатите бяха засегнати темите за връзката между бедността и насилието, за това дали и докъде държавата трябва да се меси в семейните отношения, дали само жени и деца са жертва на домашно насилие. Депутатите включиха в спора и въпроси от християнското разбиране за семейство. Общо беше мнението, че семейните отношения са деликатна област.

„Взаимоотношенията в едно семейство обикновено остават скрити. Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат“, зави депутатът от БСП Димитър Стоянов. Колегата му Валери Жаблянов отбеляза, че семейството не може да се укрепи със законодателни промени. Според него предложеният законопроект е продължение на неолибералните разбирания. От БСП изразиха мнение, че бедността силно влияе върху процента на насилие. „Любовта е едно много крехко цвете, което ако не се полива с пари, много бързо увяхва“, каза Александър Паунов като се позова на дългогодишния си семеен опит. Изключително трудно се живее, когато си беден, допълни той.

Процентът на насилие в развитите европейски държави не е по-нисък от този в България, заяви в отговор Данаил Кирилов от ГЕРБ. А колегата му Тома Биков допълни, че причината е по-скоро в деградацията на ценностите. По думите му законът няма да създаде или укрепи семействата, но държавата може да се опита да предотврати насилието.

Вежди Рашидов от ГЕРБ призова да не се прави разлика между жени и мъже, християни и мюсюлмани, когато става въпрос за насилие. Направете закон за човека, човекът трябва да бъде защитен, подчерта той.

Павел Шопов от Обединените патриоти заяви, че трябва да се работи за промяна на морала и възгледите в обществото. Да въведем вероучението, за да може децата от малки да се учат на взаимоотношения между половите, призова той.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ