12:9! Менда Стоянова победи президента Румен Радев! Спирайте цигарите, ще плащате за коли

Менда Стоянова

Ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени беше отхвърлено от бюджетната комисия.
Държавният глава атакува 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Най-голям обществен интерес предизвика ветото върху промените, свързани с данъка върху колите, в чиято формула от догодина се включва и екокомпонент, но това не са единствените промени, на които се налага вето. Това обясни секретарят по правни въпроси на президента Емилия Друмева, която представи мотивите.

Тя допълни, че всеки иска да кара нова еко кола, но с промените няма това да се постигне. Друмева акцентира, че с отпадането на данъчните облекчения – собствениците на стари коли вече няма да имат стимул да поставят катализатори.

Увеличението на данъка на старите автомобили, които са над 10-15 години, може да достигне до двойно повишение. Това заяви Илия Христозов, който е съветник на президента по правни въпроси. И допълни, че трябва наличието на катализатор или метанова уредба да води до намаление на данъка.

Зам-министърът на финансите Росица Велкова посочи, че е нужно промяна в изчислението на данъка на леки коли и добавяне на екокомпонент. Тя обясни, че на 1000 души у нас се полагат над 400 автомобила, като в съседни държави числото е около 200.

Директорът на Сдружението на общините Силвия Георгиева обясни, че е важно да се запазят нивата на събираемост и затова общините няма да си позволят заиграване с коефициентите за определяне на данъка. Така Георгиева отговори на няколко народни представители, които смятат, че общините ще смятат налог по най-високия коефициент за формиране.
Тя акцентира, че с промените ще се прекратят порочните практики джипове да се регистрират като баничарки, за да се плаща много по-нисък данък.

Президентът оспорва също поредното отлагане на реформата при определянето на такса смет, което се оставя за след 2022 г.

Сред доводите в подкрепа на отлагането беше предстоящото преброяване на населението през 2021 г., което ще даде на общините по-актуална информация.

Промените в Закона за митниците, с които те се превръщат в териториални поделения на Агенция “Митници”, също бяха под обсега на ветото. Депутатите от БСП също подкрепиха мотивите, че това може да доведе до политически уволнения, тъй като се предвижда служителите на митниците да се освободят от работа и след това да се предназначат в новите териториални поделения.

Радев не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки върху имотите в националните курорти, когато те не са основно жилище, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване.

Промените бяха иницирани, за да се ограничи сивият сектор в предлагането на апартаменти за почивка, за които в момента не се плащат никакви данъци. Друмева представи становище, че новият по-висок налог е нарушение на конституцията, защото имотният данък е имуществен и не трябва да зависи от това за какво точно се използва въпросният имот.

„ДПС ще подкрепим ветото на президента“, каза Йордан Цонев и посочи, че част от текстовете са внесени между първо и второ четене и така народните представители са били лишени от правото да ги редактират.

Депутатът от БСП Георги Търновалийски също обяви, че партията му ще подкрепи ветото.

„Няма да подкрепим ветото. Считаме, че промяната за данъка върху автомобилите е в правилната посока.“ Това обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и допълни, че утежнението за коли над 20 г. на месец ще бъде по-малко от цената на кутия цигари.

Закона за корпоративното подоходно облагане беше подкрепен наново от комисията с 12 гласа „за“ и 9 „против“. Така ветото на президента беше отхвърлено от комисията.

24 часа


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ