„ЛукОйл“ ни бърка дълбоко в джоба! 3 години след доклада, властта гузно играе с Валентин Златев срещу народа

лукойл

Преди 3 години Risk Management Lab на Иван Костов изготви убийствен анализ за начина, по който „Лукойл“ обира българските граждани, поддържайки високи цени на бензина. Но в същото време хората на екс-премиера разкриват и как руската рафинерия е все на загуба у нас.

Публикуваме анализа с известни съкращения. Скандалното е, че 3 години нито една власт не взе отношение по изнесените данни. Което потвърждава опасенията, че без значение ГЕРБ, ДПС или БСП, всички са в кюпа на „Лукойл“, напазарувани и поддържащи статуквото.

Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов публикува анализ, в който се разкрива как със съдействието на българската държава „Лукойл“ изкуствено завишава разходите си за суровините, които внася.

Така руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата.

Сортът петрол, с който работи рафинерията, е „Урал“. Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт „Брент“, който няма никаква връзка с работата на „Лукойл“.Пред митниците „Лукойл“ не представя фактури на каква цена е купил суровия петрол. Вместо това представя таблица за борсовата цена на сорта „Брент“. Разликата между борсовите цени на двата сорта е 2,41%, пише в анализа на Risk Management Lab.

Към борсовата цена се добавят и нереално високи според лабораторията на Костов разходи за транспорт и застраховки.

Така „Урал“-ът, който „Лукойл“ купува излиза с 10,6% по-скъп, отколкото ако си беше купил „Брент“.

Разликата между реалната цена на суровия петрол, който „Лукойл“ е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

Заради този финт „Лукойл“ декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.

Щетите

Най-напред години наред ние плащаме по-скъп бензин и дизел, отколкото е реалната му цена. Освен на джоба на всеки от нас това се отразява зле и на икономиката като цяло.

Спестена корпоративна печалба. От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години „Лукойл“ е спестил 687 млн. лв. данък печалба.

Описаната от Иван Костов схема дава отговор на най-голямата мистерия в българската икономика – как така монополистът „Лукойл“ редовно работи на загуба и има интерес да го прави, за разлика от една нормална фирма, която би затворила, ако все е на загуба.

И накрая – чрез тази схема „Лукойл“ изнася в Русия ДДС, който би трябвало да остане в България, тъй като върху надценения суров петрол се начислява по-висок ДДС.

Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и Корпоративен данък,

пише в анализа на Risk Management Lab.

Акумулираната разлика за периода възлиза на 1 145.3 млн. лева.

Изпълнителната и законодателната власти не отговориха в законно установения срок на официален сигнал за основателни съмнения за щети от завишаване цените на внасяния суров петрол сорт Урал,

се казва още в анализа на Лабораторията за управление на рискове.

Мерките, които Костов предлага

Лабораторията предлага на държавните институции 3 мерки за спиране на порочните практики:

1. Държавата да изиска фактурите, по които „Лукойл“ е плащала суровия петрол, вместо да отбива номера с никого не интересуващите котировки на никого не интересуващия сорт „Брент“.

2. АДФИ да извърши пълна проверка на доставките на петрол сорт „Урал“ от приватизацията на Нефтохимически комбинат – Бургас досега, с цел да бъде определен размерът на умишлено занижените печалби и надвзетия възстановен данъчен кредит.

3. МФ и НАП да предявят иск към „Лукойл“ и дъщерните фирми на ОАО Лукойл Москва, за нанесени финансови щети на бюджета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ