Борисов, какво ще кажеш за заплатите на Цветанов и Цвета – над 23 000 лева!

Цвета Караянчева

Премиерът Борисов в програмното си изявление пред бТВ критикува президента за заплатата му от 11 000 лв. Той обаче пропуска, че двама от ГЕРБ имат право на по-големи възнаграждения и от премиера с неговите 7000 лв. на месец, и от държавния глава. Например лявата и дясната ръка на Борисов в Парламента получават общо над 23 000 лева!

Водач в листата е Цветан Цветанов. Той получава 35% бонус към депутатската заплата от 3519 лв. като шеф на парламентарна група. Отделно взема 2/3 добавка като всички депутати, която им се полага за безотчетно харчене и не се таксува с данъци – странно защо. Към това му се полагат и по 15% за участие в комисия, а той участва в 2. Като добавим добавката за стаж – при него е 31 години, сметката прави 12 269 лв. и 46 стотинки.

Над президентската и доста над премиерската заплата взема и Цвета Караянчева. Като председател на парламента тя има право на 50% над основното депутатско възнаграждение. Към него се прибавят безотчетните и безданъчни 2/3, а отгоре идват и процентите за стаж, които при нея се изчисляват не като 1% за всяка прослужена година, а като 1,6%. Така се оформя сума от 11 060,07 лв. Важно е да се каже, че Караянчева би могла да получава още 30% отгоре или да закръгли сумата над 14 000 лв. с участие в 2 комисии, но тя не е разпределена, както преди ресорно. Няма и доходите, които получаваше за участие в специални анкетни комисии, които отделно се плащат на депутатите, нищо че никога не водят до резултати.

Само споменаваме, че депутатите не вдигнаха максималния осигурителен доход до своите основни заплати, а само до 3000 лв., така че дори не плащат пълни проценти по тях, както всички ние. Не плащат и данъци върху своите 2/3 бонус върху заплатите, с които би трябвало да плащат на сътрудници, но по правило всички те им идват безплатно, заради „престижа” и картата за парламента с неговите легендарни кюфтета и възможности за лобизъм.

19 минутиЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ