Децата и жената на шефа на АПИ получиха милион, за да ремонтират „Кирил и Методий“

светослав глосов, панайот рейзи

През март тази година огромен къс от фриза на фасадата на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ падна заради снеговете и дъждовете. При инцидента нямаше пострадали, но лента подсказваше на преминаващите, че има опасност.

Година по-рано – през февруари 2017-а, стъкленият покрив на сградата падна и рани 39 годишен мъж, докато чете вестници. Така през лятото правителството отпусна половин милион лева за извършване на най-неотложни ремонтни дейности по покрива на сградата.

С днешна дата може да се каже, че средствата няма да стигнат и ще се нужни още пари. Причината е, че Националната библиотека, строена през 50-те години на миналия век, не е имала техническа документация.

Това е наложило да бъде направен технически паспорт на сградата, за който са отишли 69 120 лв. с ДДС. Той е дело на ДЗЗД „Обединение НБКМ“, в което влиза „Глоса“ ЕООД. Компанията е собственост на съпругата на шефа на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов – Зина.

Техническият паспорт е необходим, за да може да се изготви заданието какво точно да се ремонтира. Така е избран и изпълнителят – „Биад-С“, компания собственост на децата на Глосов – Апостол и Диана. Договорът е подписан в началото на ноември за 782 400 лв. с ДДС.

За случая едва ли щеше да се разбере, ако не беше изпратено съобщение до електронните пощи на медии от неизвестен подател, най-вероятно възмутен, че поръчките се печелят от жената и децата на пътния шеф.

Формално и двете процедури по избора на изпълнители са спазени. Имало е обявено публично състезание, явили са се по трима кандидати, но до отваряне на ценовите оферти остават единствено фирмите свързани със Светослав Глосов. Логично се подписват договори с тях.

Пред „Капитал“ председателят на УС на АПИ обясни, че не следи работата на фирмите. „Действително не се занимавам, не ми остава време“, казва Глосов. На въпрос дали присъства според него конфликт на интереси той уточни, че това е чисто юридически въпрос и не може да отговори.

Двете компании, свързани с Глосов, който преди да оглави пътната агенция беше шеф на камарата на строителите, не са големи. Компанията „Глоса“, която се занимава със строителен надзор има оборот от 71 хил. лв. за 2017 г., а година по-рано – 44 хил. лв. Приходите на създадената от Глосов преди четвърт век „Биад-С“ за 2017 г. възлизат на 3.6 млн. лв. при 3.9 млн. лв. за 2016 г. За компанията работят около 50 души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ