Едно на ум за Бойко: Хвърли ли Борисов оставка, ще има 3-месечни проблеми с Радев и прокуратурата

иво сиромахов, валери найденов, мая манолова

Това е битка между различни части на елита, която в крайна сметка не дава нищо на населението. Това посочи журналистът Валери Найденов в коментар на протестите в страната. Според него те са „генерална репетиция за напролет, тъй като трябва европейските избори да се посрещнат с весела атмосфера“.

„Така че някъде март-април ще видим по-сериозни протести“, прогнозира журналистът, както и уточни, че е „за“ протестите, „които дават повече власт на избирателя и на народа“, но „този протест няма тази цел“ и затова по-скоро е за „отработване на политическа технология“:

„Просто тълпата се меси като тесто – първо се създават едни общности в социалните мрежи, нагнетяват се, амбицират се и после им се посочва къде да се явят, но основното, което забелязвам е, че се издигат едни искания, които са абстрактни и в които няма нищо конкретно и до нищо не водят, а основното, което звучи е „оставка“. Нищо конкретно не виждам в тези протести“, добави Найденов, който разграничи от протестите без конкретни искания тези на родителите на деца с увреждания.

„Имахме референдум с над 50% активност, който категорично поиска мажоритарен вот – това не трябва да го забравяме, а изглежда, че и Слави Трифонов го е забравил. Той агитира за протестите в момента, но едвам споменава за онзи референдум, а какво друго може да иска един протест, ако не да се уважи този референдум“, попита журналистът, коментирайки протестите с искания за смяна на системата и модела на управление, наричайки исканията им „кухи лозунги“.

„Това е борба в рамките на властта. Ако погледнем властта като нещо общо – елит и контра елит, то контра елитът е този, който чака да седне на освободените кресла. Това дори укрепва властта на елита, тъй като се пуска парата на недоволството, изгаря един бушон – в случая Валери Симеонов, и се успокояват нещата“, коментира още журналистът, според когото Симеонов по-принцип е бил „предназначен да бъде бушон“.

„Властта би трябвало да е доволна от това, че са успели да пуснат парата без да се изявят никакви реални претенции към самата власт, както стана в този протест“, каза още Найденов.

„Целта на някои от манипулантите на протеста не е дори да предизвика избори, а по-скоро нова конфигурация в управлението – да отпаднат Патриотите и да влезе най-вероятно ДПС“, подчерта Валери Нейденов:

„ГЕРБ в момента е поставен в малко по-трудно състояние от времето на Плевнелиев, тъй като ако Бойко Борисов реши сега да си хвърли мандата, както го е правил вече, служебното правителство ще го назначи президентът, който явно също е изровил томахавката и може да има тримесечни проблеми, които не се знае как ще завършат. Подозирам, че и правните органи и то най-вече прокуратурата може би ще заработят срещу ГЕРБ, тъй като видяхме вече някои удари по коалицията. Всичко това е много рисково и затова Бойко Борисов, според мен, няма да избърза да си хвърли оставката, освен ако не е принуден. ГЕРБ в коалиция в ДПС означава край на доминацията на ГЕРБ на първите следващи избори“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ