73 години затвор за обир и убийство на известен бизнесмен в Ловешко

640-420-krajba-na-kola

Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдите на трима мъже, които при грабеж убиха възрастен бизнесмен в ловешкото село Български извор в края на 2016 г.

Магистратите постановиха общо 73 г. затвор за подсъдимите с мотив, че „настоящото деяние разкрива изключително висока степен на обществена опасност, тъй като подсъдимите са били трима, с изключителна лекота са посегнали на човешкия живот, за да придобият пари и вещи.

Посегателството е било осъществено над човек в напреднала възраст и след една значителна предварителна подготовка“.

Със своя присъда от 27 април т. г. окръжният съд в Ловеч признал подсъдимите Радко Б. от гр. Златица, Мирослав Е. и Божидар Г. от София за виновни в това, че на 19 декември 2016 г. в съучастие, взломявайки метална каса в дома на бизнесмена Иван Масърлиев на 80 г., му задигнали 25 000 лв., златни монети и златни бижута, всичко на обща стойност 33 440 лв.

Грабежът завършил с убийството на възрастния мъж.

Делото минало по реда на съкратеното съдебно следствие и така Радко получил 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Мирослав и Божидар са осъдени на по 13 години строг затвор. Със същата присъда, тримата са осъдени да заплатят солидарно на близките на жертвата сумата от 33 440 лева имуществени вреди и по 150 000 лева кръвнина.

И подсъдимите, и частните обвинители са атакували решението на първата инстанция. Съставът на Великотърновския апелативен съд е приел искането на близките на Масърлиев за по-тежки наказания за основателни и увеличава на 27 години затвор присъдата на Радко Б. По отношение на подсъдимите Мирослав Е. и Божидар Г. съдът намира, че следва да им се наложи наказание „доживотен затвор“, което след замяната по реда на чл. 58а от НК да се редуцира до 23 години лишаване от свобода.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ