Бивш шеф на Сметната палата: Високите заплати на депутатите са гаранция за по-малко корупция

парламент

Партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев на глас. Готовност за това изрази премиерът Бойко Борисов. Рисков ли е този ход?

„Ако напуснем терена на първосигналната емоция и разсърждаваме от позициите на логиката и здравия разум, ще стигнем неизбежно до извода, че политическите партии трябва да получават достатъчно средства от държавния бюджет именно за да бъдат независими от други източници на финансиране. Трябва да има един източник, който да не води до корупция“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият председател на сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него, за да върви ритъма на политическия процес, партиите трябва да имат регулярни приходи и достатъчно голяма субсидия, но да я харчат прозрачно. Той обясни, че има регистър за имуществата им, но в него не се вписват разходите. Димитров смята, че трябва и те да се вписват, защото това води до публичен контрол.

„Аз мисля, че нямаляването на субсидията ще удари по всички партии и ще направи българската политическа действителност много по-тъмна, мътна, защото неясни играчи ще получат възможност да контролират партиите, тези които притежават големите пари, не трябва да имат пряк достъп до политическия процес“, обясни Валери Димитров.

По неговите думи заплатите на народните ни представители са най-ниските сред страните от Европейския съюз. Според него президентът и народните представители, трябва да получават високи възнаграждения, защото зад това е гаранцията, че ще има по-малко корупция.

Валери Димитров коментира бюджета за следващата година. „Това, което ми направи впечатление, че са изведени целеви за дейността на държавните институции стойности, които трябва да бъдат постигнати с предоставения ресурс и индикатори за отчитане на резултатите. Ако този принцип се провежда последователо и ясно, а не само да се декларира, България ще се промени радикално“, смята бившият председател на сметната палата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ