Аферата расте! Дал ли е Горанов 15 млн. държавни лева на човека, дал му палата в комплекс „Домусчиеви“

Владислав-Горанов-2-1280x960

„Цацаров да провери: при сделка на Сариев отпуснати ли са от бюджета (Горанов) 15 млн. лв. за ИТ продукт на 3 пъти завишена цена?”, пита разследващият сайт Афера.

Въпросът се появява на фона на оправданията на финансовия министър Владислав Горанов, че апартаментът, който ползва безвъзмездно в затворения комплекс ЕСТЕ – проект на братя Домусчиеви, му е даден от неговия кръстник Иван Сариев. Той е топмасон и крупен бизнесмен, съветник на Орешарски като финансов министър, при когото Горанов е сензационно млад шеф на отдел по времето на Тройната коалиция – става още на 24-годишна възраст, ако се вярва на твърде близкия до властта в. 24 часа.  Според закона кръстничеството не е родство, тъй като не е кръвно.
Горанов уточни, че доколкото му е известно, не би могло да има конфликт, тъй като той не е получавал обществени поръчки.

Интересен факт, а не въпрос е, че според документи на самото Министерство на финансите, оглавявано от Горанов, синът на неговия кръстник е работил в Министерството на финансите. И то не като какъвто и да е. Членувал е в комисии по обществените поръчки, както доказа с документи от ведомството разследващият сайт Биволъ. Христо Сариев и сам го признава във Фейсбук. Той започва работа в МинФин през февруари 2015 г. при министър Владислав Горанов.

Двамата са и съседи по апартаменти в ЕСТЕ. И тук идва най-интересното. Апартаментът на сина на Кръстника е купен за 50% по-висока стойност на квадратен метър, отколкото апартамента – 3 пъти по-голям, който безвъзмездно използва от 6 години Владислав Горанов. Едното жилище е 60 квадрата и е закупено за 193 883 лв. Другото жилище, което е 181 квадрата и се ползва от Горанов не е на Кръстника, а на неговата съпруга – бизнесдамата Снежана Сариева, е струвало 382 560 лв. Пазарната оценка според обявите в интернет на самия комплекс ЕСТЕ е 306 000 евро или 600 000 лева.
Най-забележителната фраза от обясненията на министър Горанов в парламента гласеше: „Можех и да не обявя апартамента”. Как, при положение, че законът го изисква?

В този смисъл Сашо Диков направи интересно разкритие в предаването си по Евроком – жилището, ползвано безвъзмездно от министъра на финансите, е декларирано в последния възможен ден – 8 юни 2018 г. А срокът за деклариране е бил цели 6 месеца!

19 минути


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ