Майката на Николай Банев разтресе държавата с изповед: Малките по цял ден питат „Къде са мама и татко?“. Аз се крия от тях, за да си поплача

Заснемане

„Очакваме Евгения и Николай да отпътуват за България в понеделник или в четвъртък.“

Това заяви майката на арестувания в Париж за укриване на данъци и пране на пари в България Николай Банев – Мария.

Тя близо от два месеца вече е в Ница, където се грижи за трите деца на Баневи – 13-годишната Теодора и 9-годишните близнаци Изабела и Мартин. От септември тази година те са ученици там, след като преди това посещаваха руското училище в София. Евгения и Николай Баневи бяха арестувани на летището на път за България в присъствието на децата, когато майката на Николай ги е очаквала да се върнат за кратката ваканция на малките.

„Децата ще останат във Франция, защото обучението им е платено за една година. Сега ги гледам аз, после ще дойдат сватите (майката и бащата на Евгения), после пак ще отида аз. В момента търсим по-евтина квартира, защото тази е много скъпа, тъй като я наеха през лятото, когато трудно се намираха, а сега сезонът приключи и могат да се намерят и по-евтини“, разказа Мария Банева. И допълни, че в момента един от големите й внуци също е там, за да й помага.

„Обучават се по английска програма, по цял ден са заети, но когато се върнат вкъщи, малките еднага започват да питат „Къде са мама и татко?“, после се заиграват и забравят“, разказа Мария Банева през сълзи.

За разлика от Изабела и Мартин, Теодора, като по-голяма, разбирала всичко.

„Правим се и двете на луди. Крия се, когато се разплаквам“, казва баба им.

Франският съд отказа на молбата на Евгения Банева да бъде пусната, за да се грижи за децата си. Преди да бъдат арестувани, за малките винаги са се грижили гувернантки, които обаче във Франция са били освободени.

„Те имат борбен дух. Не искат да остават там, защото само лежат и нищо не се прави“, отговори Мария Банева на въпроса защо са се отказали да обжалват решението на френския съд да бъдат екстрадирани в България.

„Французите са категорични, че когато има такова искане от държава от Европейския съюз, ще се съобразят с него, затова няма смисъл да остават още там. При всички случаи ще ги върнат, така че е по-добре това да стане по-бързо, за да могат да направят нещо“, смята Мария Банева.

Очевидно арестуваният олигарх Николай Банев и съпругата му Евгения смятат, че в България ще могат да намерят повече защита, отколкото във Франция. Мария Банева сподели, че условията в затворите там били добри, но радостта да си в затвора е малка, особено с обвиненията, които са надвиснали над семейството на сина й. Тя обаче горещо се надява, че всичко ще им се размине.

Мария Банева е силно притеснена и за съпруга си Йордан Банев, на когото синът й дължи цялата си комсомолска кариера и последвалата възможност да приватизира десетки предприятия, които в последствие тежко занемари и фалира. Градските легенди твърдят, че Йордан Банев е най-младият борец срещу фашизма и хитлеризма в Хасково, понеже бил комунистически ятак. Истината е, че той е бил доста ценен разузнавач, защото, когато го разкриват и арестуват в Гърция, нашите васти, вместо да се отрекат от него, предпочитат да го разменят и да го приребат в България. Сестра му Янка Банева пък е майка на журналистката Люба Кулезич.

Около 90-годишният баща на Никола Банев е с изключително влошено здраве и почти не излиза от болниците. Тъй като съпругата му в момента е във Франция, за да се грижи за внуците, над него бди сестрата на Николай – Соня, в Стара Загора, където живее.

„Соня е съвсем различна от брат си, скромна е, работи и си гледа семейството и избягва медийното внимание“, казват познати на семейството, които са категорични, че тя никога няма да изостави баща си, както и децата на барт си, ако той не може да се грижи повече за тях като осъден.

Близките на семейството смятат, че всички проблеми на Банев тръгват от третата му съпруга Евгения, бивша негова секретарка, която го прелъстява, докато още е женен за втората си съпруга – поетесата Дочка, за която това е втори брак и която по-късно се поболява от рак заради изневярата на мъжа си и почива. В това време Евгения вече ражда първото си дете от Николай Банев.

Дочка държала под строг контрол поведението и бизнеса на съпруга си, докато провинциалистката с огромни, предимно меркантилни амбиции, родена в Стара Затора, го вкарала в сегашния филм с нито един платен лев на хората, на които дължи пари. Както и на държавата. И със стотици закупени скъпоценности, които не вършат никаква работа, тъй като сега, след запорите, дори не могат да ги продадат, за да откупят борчовете си.

Палавата секретарка, превърнала се в господарка на имотите на Николай Банев покрай брака си с него, заявявала пред хора от Хасково за пленерите на художници, които Мария Банева организира от години в курорта „Русалка“, където Евгения Банева се води управител, че ѝ иде да изнесе картините пред вратата и да ги подпали.

Освен това бившата секретарка смятала, че от присъствието на мастити писатели, професори и журналисти на медийния форум, оргазиризан също от Мария Банева, нямало никакъв смисъл.

Източник: ПИК


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ