Депутатите го решиха, ясно е вдигат ли минималната пенсия на 300 лева

парламент

Парламентът прие бюджетите на фондовете за майчинство, трудови злополуки и безработица. Без промяна остават минималното и максималното обезщетение при безработица и майчинство. Депутатите обсъдиха и увеличението на максималния осигурителен доход.

В проектобюджета управляващите са заложили той да бъде повишен на 3000 лв. От БСП предлагат повишението да е на 3900 лв. От ДПС пък предложиха замразяване на ниво 2600 лв., както настояваха от бизнеса.

В крайна сметка парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв.

Парламентът реши от 1 юли 2019 година минималната пенсия да бъде 219, 43 лева. От 1 януари до 30 юни следващата година минималната пенсия ще бъде 207, 60 лева, както досега.

„За“ гласуваха 110 народни представители, 65 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева.

Днес депутатите продължават с окончателното приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. На близо 11-часово заседание вчера те приеха окончателно Законопроекта за бюджета на НЗОК и първите два члена от бюджета на ДОО – рамката на бюджета и приходната и разходната част на фонд „Пенсии“.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/politika/deputatite-s-vazhno-reshenie-za-razmera-na-pensiite-ot-1-yuli-2019-godina_news642431.html


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ