Теменужка Петкова официално: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България!

Теменужка Петкова

Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание. „Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, заяви Петкова.

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени ,за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя, цитирана от Фокус.

Енергийният министър посочи, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България.

„Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. Условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова. „Газпром“ следи отблизо развитието на проекта за разширяване на националната газопреносна мрежа на България, изпълняван от „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница, обяви по рано днес руският холдинг.

„Газпром“ се интересува от този проект и очаква обявяването на процедурата по Фаза 3 за „Отворения сезон“. Към настоящия момент

„Газпром“ планира да вземе участие в процедурата за запазване на мощности, но решението ще бъде взето като се вземат предвид условията, които ще бъдат известни при обявяването на началото на процедурите от Фаза 3″, се казва в официалното съобщение.

Проектът за разширяване на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българосръбската граница ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките на газ за България, региона и Европейския съюз, и ще добави за ЕС нови пътища за доставка на газ, подчертават още от „Газпром“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ