Феновете на ските оставят близо 5 милиона в Банско само за 3-те дни на Световната купа

банско 4

Приходи от най-малко 4,5 млн. лева могат да се очакват от феновете, които ще посетят стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Това са най-скромните сметки на база данни от предишните домакинства на най-престижните състезания в зимните спортове в елитния ни курорт, пише „Монитор“.

Този сезон там ще отбележат юбилей – 10 години от първия старт от веригата през 2009 г. Оттогава Белият керван е гостувал общо 5 пъти – 2009 г., 2012 и 2015 г. с жените, 2011 и 2012 г. с мъжете и два пъти – 2017 и 2018-а със сноуборда.

„Съвсем условно, ако се съберат 10 000 души, както е било вече, и те за три дни и две нощувки изхарчат по 150 лева, могат де се очакват към 4,5 млн. лева приходи, коментира зам.-председателят на Българската федерация по ски Георги Бобев. – Разбира се, не може да се предвиди колко от тези хора ще карат ски, ще ползват ски карти, колко ще се хранят по заведения, какво ще консумират в ски зоната, дали ще купуват сувенири, защото те са с различни интереси. Като зрители по трибуните идват между 7000 и 10 000 души. В Банско идват и туристи, които летуват там и също ще се присъединят към събитието на сезона. Не можем да се мерим с Кицбюел, където над 100 000 души гледат прочутото спускане или с Венген, за чийто нощен слалом се събират също толкова“, разказа Бобев.

„Нашият курорт обаче вече предлага много нови неща – спа процедури в хотелите, кулинарни изкушения, забавления на площада, атракции, така че тази цифра може да се окаже доста скромна. Това обаче е прекият финансов ефект за местното население, за хотели, стопани на лифтове и т.н. Световната купа е сериозен икономически проект, който допринася за продажбата на един световно известен продукт. Дългосрочният ефект за България е рекламният за страната ни като туристическа дестинация“, допълни още Георги Бобев.

Според последни данни туристическият поток в зимните ни курорти бележи ръст с около 10% на година. Заслугата за това е и на домакинствата на международни състезания, които са най-силният магнит за любителите на зимните спортове. Не е все едно дали ще караш на местна любителска писта, или ще опиташ трасе, на което са били най-големите звезди.

По повод старта на ски сезона председателят на ски федерацията ни Цеко Минев обяви, че вече има рекорден брой запитвания и заявки от цял свят за трите старта от Световната купа на алпийците от 22 до 24 февруари 2019 г. Големият интерес е продиктуван и от факта, че в трите дни ще се проведат състезания по скоростни и технични дисциплини на едно и също място. На 22 февруари е алпийската комбинация (Супер Г и слалом), на 23-ти – Супер Г и на 24-ти – гигантски слалом. Толкова стартове имат в календара само суперкурортите Бийвър Крийк (САЩ), Венген (Швейц), Кицбюел (Ав) и Солдеу (Андора), където ще се финалите на Световната купа. Те са в календара като домакини от десетки години.

Общо 41 старта при мъжете този сезон се организират в 22 курорта в 16 страни. Допълнителен интерес към стартовете в Банско ще е присъствието на над 150 души от ски елита, сред които действащите световни шампиони. Те ще дойдат директно от първенството на планетата (4-17 февруари) в Оре (Шв). Плюс това може би в Банско ще се решат и класиранията в някои от дисциплините (като алпийската комбинация), както и носителите на малките глобуси. Цялата организация и разходите по провеждането на състезанията и гостуването на скиорите са за сметка на домакините, уточни Георги Бобев. Бюджетът, предвиден за трите дни в Банско през февруари е на стойност 5 млн. лева.

От федерацията се надяват на подпомагане и от страна на държавата, въпреки че са осигурили половината от тази сума от своите спонсори. Това обаче е твърде евтина цена на фона на световната практика. Един състезателен ден в прочутите европейски и американски зимни центрове е средно по 1,5 млн. евро. Само наградният фонд за един старт е на стойност 450 000 швейцарски франка.

У нас според Цеко Минев излиза по-евтино единствено заради по-ниското заплащане на труда. С цялата организация са ангажирани към 180 души, които ще работят над месец, а с многобройните доброволци, които кандидатстват от цял свят, бройката на хората ще достигне сигурно към 1000. От Международната федерация (ФИС) не дава никаква финансова помощ, от там помагат само с рекламни материали и специализирани услуги като времеизмерване, съдийство, техника за резултати.

За директното телевизионно излъчване се наема специален екип от около 70 души с 30 камери Тези разходи се покриват с приходите от тв правата.

Какъв е все пак рекламният ефект от такова грандиозно събитие?

Статистиката направена от специализирани пийпълметрични агенции, сочи, че досегашните 5 старта в алпийските ски от Банско са били гледани по телевизионни излъчвания от над половин милиард души.

Само ски сезонът за 2017 – 2018 г. по света пък е събрал над 2,5 млрд. зрители. До момента 25 телевизии са заявили желание да предават пряко стартовете от Банско. Още толкова ще излъчват на запис и с репортажи, като картина ще има от Канада до Япония. Очакват се над 300 журналисти да дойдат, за да отразяват състезанията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ