Возиш се при пиян – съдят те! Катастрофираш на завой – взимат ти книжката! И още новости за шофьорите

катастрофа софия3

Пияните и неправоспособни шофьори да бъдат съдени за измама, а пътниците им – за съучастие. Това е едно от поредните предложения за промяна в Закона за движение по пътищата, които обсъждат от Комисията за пътна безопасност към МВР, съобщава „Дарик“.

Според експерта по пътна безопасност Алекси Кесяков подобно предложение едва ли ще влезе в сила, а по-скоро цели да привлече вниманието на шофьорите: „Това не се вписва в действащата нормативна наредба, обаче вие да се сте видели някого, например в националния волейболен отбор, пиян над 1,2 промила, как ще ви изглежда?! Не можем да си го представим, а в движението си го позволяваме. На всичкото отгоре и хора се качват да ги возим“.

Според друго предложение часовете за обучение и кормуване трябва да се увеличат от сегашните 31 на 50: „Предложението на Европейската комисия в една документация е, че часовете трябва да бъдат от 50 до 120. Експертите, които ще разискват по тези въпроси, при всички положение трябва да оценят какво трябва да се направи, за да може хората, които получават книжки, да имат малко повече умения. Още повече, че получаването на книжка не значи, че се е научил да управлява. Той още се чуди кое по-напред да направи като операция“.

Друга идея е водачите да губят книжката си, ако предизвикат катастрофа на завой и да си я връщат само след полагане на изпит. Според Алекси Кесяков кандидат-шофьорите не се обучават достатъчно за взимане на завои: „При всеки четвърти загинал в нашата страна от пътнотранспортно произшествие, то се е случило на завой. Значи завоят е уязвимо място, защото поради разсейване или нещо друго човек влиза с по-голяма скорост и там го няма, там изпуска управлението. Или забива в насрещния, или отива по допирателната извън пътното платно. Много са те, всеки четвърти, над 1200 души за седем години са загинали на завои. Това са едни и същи грешки. Явно, че при обучението и при тренировката вземане на завой не се обучава“.

МВР и Министерство на културата пък трябва да организират детски конкурси за песни, есета и стихове на тема безопасността по пътищата. Според Кесяков подобна мярка не е излишна: „А кой да го научи да се движи безопасно? Ако излезе на балкона и няма парапет, ще го дърпаме. А като отиде на бордюра и изскочи на платното, не ни притеснява толкова. Това е поради факта, че не познава достатъчно опасностите“.

Предложенията се обсъждат на Комисията за пътна безопасност към МВР. Част от тях може да влязат в новия проект за Закона за движение по пътищата, който се очакваше да бъде представен до края на годината.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ