България се събуди обляна в сълзи, почина легенда в родното кино

Свещ

Почина кинорежисьорът Стойчо Шишков, съобщиха от гилдията. Той бе един от малцината които през последните години работиха в киното за разобличаване престъпленията на тоталитарния комунистически режим, пише faktor.bg

Шишков е роден е през 1940 г. във Варна. Баща му е офицер, но семейството му се мести в София. Голямата спънка, която следваше твореца до падането на комунизма през 1989 г., е известна като “бележка за благонадеждност”. Тя го спря да учи кинодраматургия в Москва. Документът бе и сред от причините Шишков да бъде най-дългогодишният втори режисьор в киното ни – не му позволяват сам да режисира. Когато завършва образованието си в „Климент Охридски”, Стойчо Шишков започва работа в списание “Паралели”.

Шишков през 1982 г. прави режисьорски дебют с авторската си новела “Малкият, дългият и момичето”. Заснел е повече от 50 филма – документални, научнопопулярни, телевизионни, репортажни, рекламни. Всичките са напълно авторски. Един от най-известните е “9-те крачки” – документален за спортния път и успехите на Стефка Костадинова.

Една от последните му творби бе “Народен дом на терора” (2015 г). Той разказва за една софийска сграда – бившата Дирекция на милицията и полицията, жълтата сграда на столичния Лъвов мост. Филмът проследява 100-годишната история на сградата, низ от имена, факти, документи, разкази и свидетелства, и хвърля светлина върху много забравени събития преди и след 9 септември.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ