Легендарният Вълчо Камарашев в прочувствена изповед на 82: Положението е тежко, както в България така и в киното

Вълчо Карамашев

Легендата на Военния театър Вълчо Камарашев, който подкара 82 години, кара спокойни старини, не се оплаква от бита си и не спира да се шегува с тънка самоирония.

Актьорът е открит за киното, когато е на 33, но след това снима и по 4-5 филма годишно. Участвал е в повече от 100.

Култово остава превъплъщението му в комедията „Таралежите се раждат без бодли“ в образа на лошия чичко Ташев, който гони хлапетата от детската площадка, за да паркира колата си. С присъщото си чувство за хумор, примесено с горчивина, казва: „Бях по-едър, по-дебел и затова не ми се удаваха ролите на любовници“.

Преди време Любо Нейков го извади от забвението, като му повери малки роли в сериалите „Столичани в повече” и „Откраднат живот”.

– Г-н Камарашев, разбрахме, че неотдавна сте се снимали в нов сериал?

– А, не, не съм бил скоро на снимки. Нещо съм излъгал сигурно (смее се). Аз вече съм на 82 години, не им трябват възрастни хора на режисьорите. Във филмите вече им трябват млади мъже, които се стрелят, и млади момичета, които се събличат. 82-годишният Вълчо не им е необходим.

– Но почитателите ви още биха искали да ви гледат. И за актьори от вашето поколение се намира някоя роличка все още.

– Да, дай Боже, да е така и дано да се случи.

– Имате ли някакви ангажименти?

– Не, засега не. Вече се занимавам с други неща, ходя по болници. Ще се оправя. Добре съм, общо взето, но човек на тези години трябва да се грижи за себе си. За съжаление, напоследък съм ангажиран повече с прегледи, отколкото с роли. На тази възраст няма как здравето ми да е цветущо.

– Сега има много български сериали, добре ли са направени според вас?

– Различно е. Има и хубави, има и не съвсем хубави. Понякога ми се иска да гледам нещо класическо. Защо младите забравиха нашето минало. Вазов, Йовков, Елин Пелин, Яворов… Трябва и тях да ги има в киното, както едно време ги имаше. Да знаем през какво е минала държавата, какво сме били. А не само така… И по телевизиите все едно и също – снощи гледах един американски филм – писна ми вече. Трябва да има и френски, испански, италиански…

– Гледате ли българския „Откраднат живот”?

– Не съм го гледал много и не мога да го коментирам. И с киното ни положението е тежко, уви. Правим по 6-7 филма. А някога правехме по 30-35, за да имаме 7-8 добри, които се продаваха в Европа. А сега в България не се гледат, в Европа ще ги купуват…

– Преди време Любо Нейков ви даде малка роля в „Откраднат живот”.

– Няма как да му се отблагодаря на Любо. За малко ме дадоха в кадър, имах десетина реплики, но и това ми е достатъчно.

– Дъщеря ви и внуците са в Америка, виждали ли сте ги скоро?

– Да, те всяка година си идват тук.

– А как се оправяте с бита?

– Нормално, няма да се оплаквам. Макар да съм с пенсия, оправям се. Е, не е така щедро както някога, когато работех. Но не е необходимо да се жалвам, защото всички го правят.

– Не е ли унизително отношението на държавата към пенсионерите?

– Да, не е добро. Само говорят какво друго ще се увеличи, кои заплати ще скочат, за пенсиите престанаха да говорят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ