Яхтата с хашиша за 100 млн евро идвала към Варна! Подозират, че е собственост на…

1

За българско пристанище е пътувала яхтата с 11 тона хашиш, заловена в Средиземно море. Това е основната версия, по която работят от испанската служба за борба с наркотрафика, става ясно от тяхно съобщение.

Натъпканият с дрога за над 100 млн. евро плавателен съд, каран от двама нашенци, бе заловен при съвместна операция на испански и италиански спецченгета с кодово име „Либечо Интернешънъл“. Началото на акцията е два седмици преди самите арести. Испански ченгета получават информация, че в безлюден залив на мароканското крайбрежие на регистрирана в Холандия яхта се товарят бали с хашиш. Плавателният съд е проследен със самолет до бреговете на остров Сицилия, където в операцията се включват и италиански антимафиоти.

След зрелищно преследване с катер на бреговата охрана екип от шестима полицаи се качва на борда на яхтата и пресича опитите на двамата българи да потопят дрогата. Родните трафиканти са откарани в пристанище Поцало, където са им повдигнати обвинения. При проведените разпити нашенците отказват да дават обяснения кой ги е наел и къде точно трябва да доставят наркотика. От документите в яхтата се изяснява, че крайното й пристанище е Варна. Подозренията са, че оттам хашишът е трябвало да продължи по суша към Западна Европа като част от добре изграден канал.

Подобни оперативни сведения са получени и от българските спецслужби, обясняват запознати. Твърди се, че родните антимафиоти дори имат конкретни заподозрени като организатори на канала. По неофициална информация става дума за близки до трафиканта Людмил Герасков, известен и като Краля на хашиша. Официално свързаният с каналите на бившата Държавна сигурност мафиот се води починал. Заради множеството мистериозни факти около случая, липсата на аутопсия и скоростната кремация на тялото смъртта на Герасков така и не може да бъде доказана категорично. Заради подозрения, че става дума за инсценировка, в момента специализираната прокуратура води разследване, обяви пред „България Днес“ наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

До „смъртта си“ Герасков е подсъдим като организатор на канал за трафик на хашиш. Подробностите за самата схема удивително съвпадат с тези около заловените 11 тона хашиш край Сицилия. И в двата случая дрогата е натоварена, край Мароко и пътува към Варна с кораб с български екипаж. Единствената разлика е мястото на залавяне. При Герасков пратката с 14,5 тона хашиш е заловена край софийското село Мировяне през лятото на 2012 г. Тогава от ГДБОП обявиха, че организатор на схемата заедно с Герасков е и аверът му Атанас Спасов. В суматохата около операцията двамата успяват да се измъкнат. Тогава спецченгета коментират, че Герасков и Спасов имат мощни покровители в службите. Благодарение на тях през годините двамата всеки път се измъкват сухи от няколко канала за трафик на дрога и контрабанда на цигари и алкохол.

Впоследствие обвиненията за хашиша срещу Людмил Спасов, който и до днес е жив и здрав, са свалени заради недостатъчни доказателства. Това не му пречи да се забърка в екзекуцията на таксиджията Борислав Петков-Бобъра през февруари миналата година. Бобъра е част от бандата с хашиша и според ченгета е убит малко преди да проговори.

 

БЪЛГАРИЯ ДНЕС


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ