Не било заради протестите ли? Вижте какво с случва с петрола по света и у нас

протест бензин

Цената на петрола се вдигна рязко, след като Русия и Саудитска Арабия се договориха да ограничат производството, а Съединените щати и Китай обявиха временно примирие в търговската война. На срещата на Г-20 Вашингтон и Пекин се договориха да прекратят за 90 дни налагането на мита и контрамита.

Това са мерки, които според мнозина щяха да намалят търсенето на петрол, съобщава Нова телевизия.

Цената вероятно ще продължи да се покачва, особено след като Катар обяви, че напуска ОПЕК от началото на следващата година, след почти 60-годишно членство в организацията.

В същото време в България цените на най-масовите горива следват устойчива тенденция на понижение през последния един месец, в който вървят всенародни протести.

Цената на един литър от най-масовия бензин А-95 падна до 2,5 лв., А-98 – до 2,30 лв. за литър, а дизелът – до 2,25 лв.. Промяна при метана няма и той се търгува за 1 лев и 42 стотинки. Според Българската петролна и газова асоциация ако Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) реши да ограничи добива в четвъртък, цената на барел петрол може да се покачи до 65 долара при 61 долара сега.

Това ще се отрази и на цените в България. Въпреки това, не се очакват сериозни сътресения на пазарите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ