Министърът на образованието: Всички учителски заплати ще се увеличат с минимум 20% през 2019 г.

Красимир Вълчев

В анекса към Колективния трудов договор в образованието се посочва, че във всички училища и детски градини трябва да има минимум 20-процента увеличение на учителските заплати през 2019 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия в отговор на актуален въпрос от БСП дали всички учители от училищата и детските градини в страната ще могат да получат 20-процентното увеличение на заплатите през 2019 г., тъй като имали информация от детски градини и училища от малки населени места, че няма да им стигнат средствата за предвиденото увеличение, предаде БТА.

Средствата, като цяло са достатъчни за 20-процента увеличение на заплатите на нивото на образователната система, но някъде може да се получат малки разлики, обясни министър Вълчев. По думите му, дори някъде да не може да се достигне това 20-процентно увеличение, то няма да е далече от 20-процента. И в момента нямаме системен проблем, но има няколко общини, които са във финансови затруднения и това се е отразило на детските градини. Имаме уверенията, че до края на годината ще се решат тези въпроси, а Министерството на финансите отпуска на тези общини безлихвен заем, каза министър Вълчев. „Синдикатите държат да реагираме на всеки един случай и ни дават информация“, коментира той.

През февруари ще стане ясно колко от училищата и детските градини не са успели да постигнат 20-процентното увеличение на учителските заплати, съобщи образователният министър. Той обясни, че проблемът не е толкова в малките детски градини и училища, а е в тези образователни институции, които са с намалял брой на децата и учениците.

В отговор на друг актуален въпрос министър Вълчев съобщи, че над 5 процента от служителите в регионалните управления по образованието /РУО/ в началото на учебната година са подали молби за напускане и това означава, че са започнали работа в образователни институции заради повишенията на учителските заплати в тях. Изтичат кадри от РУО към училищата и затова за следващата година в РУО ще има по-големи увеличения на заплатите, заяви министър Вълчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ