Взрив: НСО осветли мокра поръчка за ликвидирането на двама депутати

Заснемане

Двама депутати от 42-то Народно събрание били поръчани за физическо ликвидиране. Това става ясно от писмо на Националната служба за охрана (НСО) до Офнюз, след като с помощта на Програма „Достъп до информация“ беше осъдена административния съд в София заради отказан достъп до информация относно охраната на ексдепутата и бивш лидер на ДПС Лютви Местан.

С решението на съда службата беше задължена да оповести мотивите, които са били основание за назначаване през 2013 г. на охраната на дясната ръка на Ахмед Доган по това време. От предоставената информация става ясно, че това е анонимен сигнал за подготвяно „физическо ликвидиране“ на Местан и още един депутат от 42-то Народно събрание.

Мотивите, т.е. информацията за фактите относно наличие на повишена застрашеност се съдържат в получен в МВР анонимен, писмен сигнал, адресиран до министъра на вътрешните работи. В сигнала се твърди, че на проведена среща е „обсъдено и решено физическото ликвидиране“ на двама народни представители от 42-то Народно събрание, единият от които е г-н Лютви Местан. МВР е уведомило началника на НСО за постъпилия сигнал с писмо от 3.10.2013 г.

От НСО не посочват името на втората мишена в парламента, чието мнозинство по това време се представляваше от БСП, ДПС и „златния пръст“ на „Атака“.

От службата съобщават, че сигналът е докладван в специалната комисия, която взима решения за охрана, от главния секретар на МВР. По това време на този пост е Светлозар Лазаров, по-късно национален координатор на „Атака“. Началник на НСО е Тодор Коджейков, а министър на вътрешните работи е Цветлин Йовчев. Шеф на ДАНС пък е Владимир Писанчев, който заедно с шефа на НСО и главсека на МВР е дал зелена светлина за охраната на Местан при недоказани твърдения за подготвяното убийство на депутата.

Любопитното е, че самият Местан в няколко свои изяви твърди, че не знае защо има охрана и вероятно не е имал представа за анонимния сигнал.

Решението за охрана е взето на 24 октомври 2013 година – няколко седмици след получаването на сигнала. В решението на комисията се назначава лична и постова охрана на депутата пред дома му, изградена е система за видеонаблюдение и СОТ и му е предоставен служебен автомобил.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ