Край: Проклятието на Черната Златка и Досиетата „Панама“ се стовари върху олигарсите Баневи

Баневи1

Войната на Златка Димитрова в съда срещу олигарсите Баневи не успя, но нейното проклятие ги настигна. Сега Николай и Евгения са в ареста с тежки обвинения, след като бяха екстрадирани от Франция.

Бащата на Черната Златка се спомина от нерви и ядове заради загубените 34 декара до къмпинг Каваците, които бяха отмъкнати от Баневи. Димитър почина от рак на стомаха, а след това доведената му дъщеря се зарече да води войната до край. Оплака се от непрестанен тормоз от милиардерите и тяхната адвокатка. Мутрите на Баневи пък нахлуха в къмпинга и управляваха от негово име.

Николай и Евгения Баневи се първите българи, които изплуваха от Досиетата „Панама“. Двамата бизнесмени са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г. В България Евгения и Николай имат над 100 фирми, повечето от които в момента са във фалит.

Има няколко знакови момента в бизнес делата на Баневи.

През 2013 г. фирмата „Холандска мечта“, която е наследник на създадения и управляван от Банев бивш приватизационен фонд „АКБ Форес – Социален“, е обявена в несъстоятелност по иск на офшорката „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“, чието име излезе в „Панамалийкс“. Случайно или не, съдия по делото е Румяна Ченалова.

Именно „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“ е използвана за обявяване в несъстоятелност на друга фирма на Банев в България. Това е станало чрез съдебен иск за 2 млн. долара, уважен от съдия Ченалова по търговско дело 455/2013 г. по описа на Софийския градски съд (СГС). Целта на операцията е да не се върнат парите на държавата, които Банев дължи по приватизационен договор.

Оказва се, че съдия Ченалова е потвърдила и друг иск на същата офшорка, този път за внушителната сума от 40 милиона евро. Това става с определение по друго търговско дело номер 4008 от 2013 г. по описа на СГС, което също е заведено от „Хънтли“ и също така се е разпределило „случайно“ на съдия Румяна Ченалова.

През 2007 г. 99% от акциите на футболния клуб „Берое“, който се притежаваше от „АКБ Форес“, бяха прехвърлени на панамската офшорка „Трифън Дивелопмънт“. Не че не се знаеше, че Банев е собственикът. Тогава клубът фалира, след което издръжката му се поема от тецовете „Марица“.

По-рано, през 2006 г., Банев прехвърли дял от 37% от завода „Полимери“ на панамската офшорка „Джурискандо кънсълтънтс“ – пак име от „Панамагейт“. През декември 2012 г. заводът беше обявен в несъстоятелност.

Горепосочената фирма „Хънтли“-еди какво си беше акционер и в троянския завод за асинхронни двигатели „Елма“, който спря производство през 2012 г. и също така беше обявен в несъстоятелност.

„Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки. Не се смущавам от проверка на НАП“, коментира тогава Евгения Банева. И побърза да натопи другите олигарси, които в момента се издирват – Ветко и Маринела Арабаджиеви. „На тях сме им помогнали да си открият няколко офшорни фирми. Ако тръгнат от А, трябва с тях да започнат“, обясни Банева, която видя в Досиетата „Панама“ международна конспирация.

„Ние имаме и офшорни фирми, имаме и фирми, регистрирани в Русия, в Швейцария, в Македония. Кое е по-различното? За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем“, каза още Банева.

В момента Баневи търкат наровете в София и треперят за бъдещето си, след като бяха екстрадирани от „3-звездния арест“ във Франция. Имат 7 гряха – обвинения, според прокуратурата, като най-тежкият е прани на над 1 млрд. лева. С’est la vie, такъв е животът, както се казва.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ