Прекратиха делото срещу Христо Бисеров за отменане на имущество за 2 млн. лева

Христо Бисеров

Делото срещу Христо Бисеров за отнемане на имущество за почти 2 млн. лв. е прекратено във връзка с тълкувателното решение на ВКС, съобщи председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с тълкувателното решение на ВКС от миналата седмица, според което при спряло наказателно производство не може да се отнема имущество, предаде Фокус.

„За съжаление, ефектът ще е доста по-голям. Направихме анализ, според който дела за над 21 млн. лв. ще бъдат прекратени, поради това, че са прекратени наказателните такива или са оправдани лицата в наказателното производство. Искам да подчертая, че за всички тези повече от 21 млн. лв. не сме установили законни източници. Тоест, това са незаконни пари и искаме отнемането им“, коментира Георгиев и уточни, че именно това е бил смисълът и философията на закона, когато не успее по една или друга причина наказателното производство. „В много случаи то има доста трудни процедури за събиране на доказателствата и ако не успее да се докаже виновността на едно лице – да му се отнеме незаконно придобитото имущество, за което няма никакви доказателства от къде има тези средства“, обясни Георгиев.

Той посочи, че с тълкувателното решение на съда, отново се е върнало старото положение, при което наказателното производство е водещо и при прекратяване на наказателното дело, КПКОНПИ трябва да прекрати своето производство. „Първото дело беше на Христо Бисеров, предстоят още 19 дела за повече от 21 млн. лв. да бъдат прекратени“, допълни той.

„Имаме много други ангажименти във връзка с конфликт на интереси, с превенция на корупцията, разследване на корупционни престъпления. Но гражданската конфискация, която има в много малко държави и която беше изключително положително оценена от цяла Европа, сега с това решение се блокира“, каза още Пламен Георгиев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ