6 години затвор за убиеца на варненския балетист

Полиция

Съдът върна смачкания велосипед на почернената майка

6 години ефективно и разноските по делото. Това е присъдата, която 25-годишният Петър Здравков получи за това, че дрогиран и без шофьорска книжка уби на пътя варненския балетист Мартин Чикалов и избяга.

Делото беше решено в рамките на няколко часа, след като неправоспособният Петър призна фактите и обстоятелставата, изнесени в обвинителния акт и поиска делото му да се гледа по съкратената съдебна процедура. Така първоначалната присъда от 9 години затвор бе намалена с една трета. Съдът разпореди след приключването на делото на страните да бъдат върнати веществените доказателства – ключовете на автомобила на обвиняемия и смачкания велосипед на почернената майка.

Инцидентът стана на 10-и септември, около 19.40 часа на бул. „Приморски“ във Варна, граничещ с морската градина. 39-годишният балетист пресичал булеварда с велосипеда си, когато пред очите на десетки свидетели бил пометен от автомобил, който не просто не спрял, а направил опит да избяга.

Свидетели на инцидента с два автомобила го преследвали известно време и препречили пътя на колата, шофьорът отбил, изскочил и хукнал да бяга, като зарязал возилото. 20 часа по-късно, след като беше обявен за общодържавно издирване, Петър се предаде в полицията в присъствието на адвоката си. Въпреки че почти денонощие след жестоката катастрофа на виновния му бяха направени кръвни проби, те отчетоха наличието на сериозно количество кокаин и канабис в кръвта му.

Освен това стана ясно, че Петър никога не е имал шофьорска книжка, за сметка на това два пъти са му съставяни актове, че кара кола въпреки това. Третия път вече отне човешки живот и е карал с превишена скорост. В съда стана ясно, че освен всичко останало, Петър има проблеми със зрението, а във фаталната вечер е бил зад волана без очила. А автомобилът, с който блъсна Мартин, е закупен от него буквално броени дни преди фаталния удар.

Веднага след прочитането на присъдата прокурорът по делото Радослав Лазаров сподели, че самият факт, че след трагичния инцидент десетки свидетели сами са потърсили разследващите, за да дадат показания по делото, значи, че все пак хората вярват в системата и искат да помогнат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ