Топ адвокатът Людмил Рангелов с взривящащ коментар за знаковите дела срещу Иванчева, Миню Стайков и Баневи

ветко арабаджиев миню стайков

Десислава Иванчева, Миню Стайков, Николай и Евелина Баневи – това са само част от гръмките дела, които държавата води в момента в борбата й с корупцията и контрабандата. Има ли изглед те скоро да приключат, както и разболява ли престоя в ареста са въпроси, които вълнуват обществото, което следи с интерес развитието на съдебните прения между прокурори и адвокати. За експертен коментар ПИК потърси един от най-добрите адвокати Людмил Рангелов.

С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Адвокат Рангелов, тази година сякаш много знакови дела се гледат в Специализирания съд – започна с ареста на г-жа Иванчева и продължи с т.нар. олигарси. Според вас закъснели ли са тези акции и дела, които се водят срещу тези хора?

– Специално срещу Иванчева не може да се каже, че е закъсняло. просто естеството на престъплението е такова, че то се реализира при определен момент. Обаче начинът, по който се артикулира в публичното пространство това дело, задължително ще има като резултат това, че както и да приключи делото обещствеността ще остане с впечатление, че нещо не е било наред от страна на прокуратурата и изобщо в досъдебното производство, а и в съдебното също. Недопустимо е разследването по това дело да се води всеки ден почти по всички медии. Това просто никога не се е случвало, не разбирам кой влия да се правят в тия коментари ежедневно. Недопустимо е и пак подчертавам – няма да бъде добре приет от обществото като справедлив какъвто и да е резултат от делото дори да е виновна, дори да бъде осъдена, обществото ще остане с впечатление, че има нещо нагласено и несправедливо.

– А за Баневи? Закъснели ли са действията на прокуратурата, как бихте коментирали случващото се по това дело?

– Що се отнася до Баневи – дали е закъсняло или не, по принцип прокуратурата се оправдава с обстоятелствата, че сега са събрали доказателства и затова сега повдигат обвинения срещу тях. Това обаче, което не е чак толкова необходимо и не е потребно на процеса е задължително да им бъде налагана мярка „задържане под стража”. Ако наистина са събрали документи – това са стопански престъпления, там не са толкова важни гласните доказателства, свидетелските показания, важни са документите, които сочат или установяват едно или друго престъпление, ако въобще има такива престъпления.

Също не изглежда много обосновано и задържането на съпругата на г-н Банев, защото ако тя наистина е майка на три непълнолетни деца, както и да стоят нещата, добре е майката да полага някакви грижи за децата, най-малкото да може да контролира как се развиват, да ги възпитава. Няма смисъл, това е само излишна демонстрация на сила.

– Друго, пак ще използвам думата знаково, е делото срещу Миню Стайков. Вчера в съдебната зала той беше с инвалидна количка. Правя и следната аналогия – вие бяхте защитник на братята Маргини, Големият Маргин идваше с патерици в съда – толкова ли са лоши условията в ареста? Покрай случая „Иванчева” се зашумя много за условията там?

– Тези условия са нещо трайно и това не зависи дали касае Миню Стайков или някой друг. Да, условията в арестите наистина са много лоши. Това е първата предпоставка. Второ, никой не отчита, че като цяло ние сме болен народ. Когато човек остане в ареста изолиран от ежедневната си работа, той ще-не ще се вглежда в здравословните си проблеми и те се изострят допълнително. Тези съдебно-медицински експертизи обикновено се извършват от вещи лица, които съдът определя. В крайна сметка каквото и заключение да даде вещото лице, съдът прави обикновено прави извод, че в условията на ареста лицето може да се лекува и може да преживява без опасност за здравето. Въпреки че много често такава опасност съществува.

– Да, защото непрекъснато чуваме двойна, тройна, петорна медицинска експертиза…

– В големия брой случаи това не са симулации. Действително хората са болни. Ние сме народ, който е лишен от здравеопазване, живеем в постоянен стрес, в постоянен натиск и това са си е обективно състояние на населението. Просто в ареста мисленето се концентрира върху здравето и затова се претендира изменение на мярката, а не че това са някакви съвети от страна на адвокати или пък измислени заболявания. Такава е истината. Както видяхте преди това по подобен начин се развиваха нещата и с кмета Ценко Чоков.

– Вие лично, с опита от работата си през годините смятате ли, че тези дела биха приключили бързо, защото сякаш прокуратурата се нахвърля да носи няколко дини под една мишница?

– От този разговор, който провеждаме сега с вас, ако има нещо, в което да съм сигурен, то е това, че тези дела няма да приключат никак бързо. Години наред ще се води и досъдебното производство, а след това съдебното. Те са така конструирани, че да не приключат бързо. Просто хората трябва да бъдат отстранени по някакъв начин от икономическия, обществен, а евентуално може би и от политическия живот и това се постига най-просто и най-лесно с обвинения и разследване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ