Димитър Иванов: За бизнеса няма да има спасителен бряг

Димитър Иванов

„Влизаме в сложна ситуация, започва фискална и кредитна ревизия на шестте основни български банки и за една голяма част от българския бизнес в 2019 година няма да има спасителен бряг, защото банките ще бъдат под силен мониторинг от Европейския банков съюз. Инфлацията се вдига, лихвените проценти растат, не виждаме нови двигатели на растежа.

Съветът ми към правителството е да активизира вниманието си към основните инвестиционни проекти, които стоят пред България – модернизацията на отбранителната индустрия, проектът за АЕЦ „Белене“, газовият турско-български поток, двете „Марици“, реформите в БДЖ сектора. За тези проекти трябват силни инвестиции в една сложна ситуация за българската икономика“, коментира икономистът пред bTV.

Професорът не очаква „2019 година за България да бъде година на хармонизация, на фактори, на причини, на обстоятелства и на резултати“. „Много важно е да се напомни, че в 2019 година влизаме в края на едно загубено десетилетие за българската икономика. Второто десетилетие на XXI век е загубено заради необходими структурни реформи в икономиката. То беше доминирано от обедняване на българското общество, беше доминирано от кризата в периода 2008-2011 г., България не съумя да спечели предимства от тази криза, затова 2019 г. ще бъде сложна, преломна година“, подчерта икономистът.

Той посочи няколко фактора, които ще влияят на икономическата обстановка в България. „Външната среда ще бъде годината на външното ребалансиране в света – търговските войни, търговските конфликти, които администрацията на Тръмп започва с Китай, с Мексико, с Канада, с цяла Еваропа“, посочи Димитър Иванов и към тях добави спирането на процеса на „спасяване на страни, на икономики, на банки, на облигационни заеми“ и потвърди, че няма да има ново финансиране.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ