Осман Октай: Намираме се на крачка от Народен съд

Осман Октай

Отдавна не бяхме гледали манифестация в подкрепа на властта. Бойко Борисов се изгаври с парламентаризма в България давайки милиард и половина без санкция на парламента. „Хубавото“ на тази ситуация е, че българските граждани могат да видят с кого е в съглашателството днешното управление

Това заяви Осман Октай в предаването „Денят“ по TV+ .

Отдавна не бяхме гледали манифестация в подкрепа на управляващите. Бяхме забравили такива манифестации, но тази струва на българските данъкоплатци милиард и половина, които Бойко Борисов подари за подкрепата, която получи от тези строители на магистрали и големи строителни обекти. Вместо да има санкция за тези милиард и половина от парламента, министър-председателят за пореден път се изгаври с парламентаризма, като каза, че ги дава, заради това че е преследвал корупцията и престъпниците и има излишък в бюджета. Никоя нормална държава, да не говорим за европейска, не би си позволила да харчи такива огромни средства без санкция на парламента, коментира Осман Октай.

За корупционни порции получиха този милиард и половина. Какви проценти от тях ще се разпределят по коридорите на власти имащите? Те заради това протестират – да не би някой от ОЛАФ или от европейските структури да дойдат и да проверяват качеството на строителството, в което са наливат огромни средства от европейски структури. „Хубавото“ на тази ситуация е, че българските граждани могат да видят с кого е в съглашателството днешното управление.

„Имам чувството, че се намираме на крачка от Народен съд и от национализация.“, заяви Октай. Всъщност внушението на министър председателя за „вълна“ говори смущаващо за правителството. Да не би след камионите, които подредиха на цариградско шосе да изкарат от цялата страна техни, герберистки жълти жилетки, които да тръгнат да протестират срещу т.нар. техни олигарси – хората които имат имоти, които имат бизнес в пазарни условия. Заради това казах, че имам чувството, че се намираме на крачка от народен съд.“

„Виждате какво става с жените от „Младост“. Виждате конфликта между прокуратурата и Върховния касационен съд. Виждате Лозан Панов на какво го правят дори националните медии. Тази вечер дори бях отвратен от Кошлуков, който дава оценки по националната телевизия на Лозан Панов и тяхната позиция. В момента единствено в лицето на хора като Лозан Панов, които все още са облечени в някаква власт, в случая съдебна, можем да разчитаме, че България все още може да има нормална съдебна система. Иначе всички сме обречени. Не случайно се тревожа, че сме на стъпка от въвеждането на народен съд.“, каза още Осман Октай.

„Ще ви дам един пример – освен милиард и половина за строителните браншове, изключително грозно впечатление ми направи, как Бойко Борисов наредил генералите, ръководители на армията и на тях разпределя порции за руските машини, за руската техника и как им подарява огромни средства. Имах чувството ще ги принуди да му целунат ръка. Унижение за българската армия. Унижение за българските граждани. Унижение за българските генерали и офицери. В случая се намираме в една изключително тревожна ситуация. Гражданите трябва да събудят своите рефлекси, за да се защитят и да се запазят от диктатура и хаос.“

Изказването от Брюксел на Борисов за позицията на България и неподписването на Пакта за миграцията Октай попита защо никой от българските власти не говори, за това, за което той алармира от години: „Въпросът, че в България чрез капсулация, изолация и безконтролност се създават условия за радикализиране на определени кръгове. Случаят със Силистра и арестувания гражданин от Силистра, който е арестуван в Австрия като български гражданин. Той е задържан за подготовка на терористични актове. Темата с тероризма не трябва да се разглежда по този пародиен и популистичен начин. Когато говорим по темата мигранти и правата на човека, отсъствието на България в Мароко, унищожава имиджа на страната ни, че защитава своите малцинства и е готова да приеме своите аремнци от Балканската война. В историята България е останала като държава, която има отношение към другия, към другостта. Във всеки случай подобни настроения от името на министър председателя, в случая за трагедията в Страсбург, в България има много мюсюлмани, които за затворени в определени гета и нищо не се прави за предотвратяване на тяхната радикализация. Вместо да говорим за тези неща, ние говорим за трето поколение французи, за които проблемите са от друго естество.

„Нашият министър-председател започва вече да буксува и в имиджа си. След провала във вътрешната политика, прави всичко възможно да е успешен във външната политика. Но като гледам последните му изявления, не само в Брюксел, а по отношение на Украйна и Русия и други международни тема. Интересно е какво отношение ще има министър-председателя по отношение на обявената война от Ердоган на сирийските Кюрди в Северна Сирия. Той казва, че ще се изправи срещу американските части. Там назрява голямо напрежение. Още не сме се произнесли и за намерението на Ердоган да създаде военноморска база. Ние се дискредитираме в очите на нашите партньорски служби и НАТО.“, каза още Октай.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ