Млада жена в мозъчна смърт спаси живота на двама болни

Линейка

В операционните на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна бе реализирана поредна донорска ситуация. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна. Семейството на 54-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен мозъчен инсулт, прие благородното решение и дари възможност за нов живот на двама тежко болни българи.

„Донорската ситуация е резултат от 40 часа труд на екипи от „Св. Марина“ – Варна“, каза проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

Изпълнителната агенция по трансплантации координира екипи от ВМА и УМБАЛ „Александровска“, които са транспортирани със самолет C-27J „Spartan“ на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, където е била извършена експлантацията на органите. По-късно екип на проф. Владов във ВМА извърши трансплантация на черен дроб на 31-годишен пациент, а екип на доц. Янев извърши бъбречна трансплантация на 54-годишен мъж в УМБАЛ „Александровска“. ИАТ и медицинските екипи на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, ВМА София и УМБАЛ „Александровска“ изказват своите съболезнования към близките, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък момент.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ