Безплатни прегледи за туберкулоза в болницата в Монтана

Заснемане

Успешна година в борбата с туберкулозата изпраща болницата в Монтана, съобщава „Конкурент”.

Заболеваемостта от туберкулоза в регион Монтана през тази година се задържа на ниво около средното за страната – 25 на 100 000 жители. Това обяви доктор Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”АД – Монтана.

16 са новооткритите случаи на „жълта гостенка“, повечето регистрирани при постоянните кампании и седмиците на отворени врати, които се провеждат веднъж на всяко тримесечие.

От 17 до 21 декември е последната за годината седмица за профилактика на туберкулозата, през която всеки, независимо от здравния и осигурителния си статус, може да се прегледа безплатно в отделението между 08:00 и 13:00 часа.

Направени са изследвания за туберкулоза във всички социални домове и защитени жилища за хора с психични увреждания в област Монтана. Прегледани са общо 300 човека, болни не са открити.

Д-р Петров подчерта, че заразяването с туберкулоза се увеличава през зимните студени месеци. Подобно на грипа, туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път, за което спомага сезонно намаленият имунитет на организма и събирането на много хора в затворени помещения.

Характерно за пациентите от региона е, че много късно търсят лекарска помощ. Всички нови случаи са открити в напреднала форма на болестта. Част от тях са с трудно повлияваща се от терапия мултирезистентна туберкулоза, която се лекува единствено в отделението в Габрово. Средно по около 5 човека годишно от региона се изпращат за продължително лечение там.

„Десетгодишната Програма на Глобалния фонд за лечение на туберкулоза в България приключи през септември и сега финансирането се поема от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, защото борбата с туберкулозата е държавна политика”, разясни д-р Цветан Петров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ