Главният архитект на София разкри: Ще изникне нов квартал за 12 000 души

1545134987-2

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона „Хладилника-Витоша“ в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира „Хлебозавода“, в района на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“. Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал. Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

„Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градини, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с „Полигона“, където работят 20 000 души, а живеят само 2000“, каза Здравков.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ