Ударно: Само за 5 дни коледните бонуси в МВР скочиха 5 пъти

полиция

Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери 20 милиона лева, които ще бъдат раздадени на служителите като награда за Коледа. Така вместо по 100 лв. те ще получат по 480 лв. на човек. Толкова беше допълнителното им възнаграждение и в края на миналата година.

Във вътрешното министерство работят около 47 хил. души. Става дума за извънредни пари, извън допълнителните възнаграждения, които в администрацията вземат на всеки три месеца. За „постигнати резултати“ тази година МВР вече е раздало 102 млн. лв. на служителите си.

Сумата от 20 млн. специално за коледни премии беше спешно отпусната от правителството по-малко от седмица след като вътрешният министър Младен Маринов обясняваше, че в момента това са възможностите и пари за повече от 100 лв. няма. Така се повтори сценарият от началото на годината, когато полицейските синдикати успяха да издействат 100 млн. лв. за увеличение на заплатите си. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев обясняваше, че пари няма, а дни по-късно премиерът Бойко Борисов реши, че сумата ще бъде отпусната, и го постави в неудобно положение.

Преди седмица стана ясно, че сред служителите на вътрешното ведомство зрее недоволство, защото вътрешният министър Младен Маринов предлага за обществено обсъждане заповед, според която всички трябва да получат по 100 лв. премия.

Тогава Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) реагира остро и заяви, че ръководството не спазва джентълменската договорка, постигната още в началото на годината. Спорът се въртеше около 100-те милиона лева, отпуснати след заплахи за протест по време на европредседателството. Синдикатите твърдяха, че са се споразумели с ръководството увеличението за януари и февруари да бъде дадено като награда за професионалния им празник през лятото или за Коледа. И бяха пресметнали, че става дума за около 400 лв., които се формират от увеличените им заплати, тъй като скокът започна реално да се плаща от март. СФСМВР посочи, че има остатък от около 16 млн. лв.

От ръководството на МВР отричаха да има такава договорка. Те твърдяха, че пари не са останали, тъй като през това време са назначени още около 2 хиляди нови служители, на които трябва да се плащат заплати. Разходи имало и заради обезщетенията на напусналите през годината. Сега обаче пари се намериха. В решението на Министерския съвет, взето в сряда, е записано, че те ще отидат за плащания за персонала.

Въпреки увеличението на коледните бонуси, синдикатите не са се отказали от идеята си първоначално отпуснатите 100 лв. да бъдат дарени за някаква кауза. Преди седмица в знак на протест тръгна инициатива „унизително малкото“ пари да не се вземат, а да се дарят. И сега беше обявено, че всеки служител може да се откаже от бонуса си, като след това събраната сума ще бъде дарена.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ