Иван Гешев с гореща новина за поредната разбита престъпна група

Иван-Гешев

Специализираната прокуратура и ГДБОП са разбили организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери. Подробности разкриват пред медиите заместникът на главния прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, зам.-ръководителят на Специализирана прокуратура (и наблюдаващ делото прокурор) Кирил Пейчинов.

„Само тази година са запорирани, иззети, обезпечени по дела на Специализираната прокуратура над 50-60 млн. лева. Това се дължи на добрата работа С НАП и КОНПИ, както и на обезпечаване на глобата и конфискацията при определени престъпления“. Това заяви по време на брифинга ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешов.

Той поясни, че след разкриването на бандата за данъчни престъпления са иззети 750 хил. лв. и 150 златни монети.

Той изтъкна, че „успехите, които до момента не са се случвали“, се дължат на доброто сътрудничество с МВР. Само паричните гаранции по дела за тази година са над 2 млн. лв. „Ние ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвиняемите лица. За нас тази мярка е много силна, защото тези средства от гаранцията влизат в държавата“, отбеляза той.

Наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов, че над 180 хил. лв. са невнесени суми от ДДС. Иззети са парични средства от лице, ръководило тази престъпна група. Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица. На две от тях е повдигнато обвинение за данъчно престъпление и едно от лицата е привлечено под отговорност за пране на пари. Мярката им за неотклонение е задържане под стража.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че информация за задържаните лица е получена през октомври 2017 г. Става ясен механизмът на злоупотреби на тези фирми. Въпросните фирми развиват дейност, но не отчитат цялата информация за собствените си приходи.

Пейчинов обясни, че не е имало проблем с извършването на обществените поръчки, а с това че фирмите не са си плащали данъците. Фирмите са регистрирани на социално слаби хора, поясни на свой ред Гешев като тяхната дейност е била на територията на различни общини – Главинци, Лисичово и др.

„Вие че не сте ги чували тези общини, вярвайте ми, парите са потресаващи!“, допълни Гешов.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ