Окончателно! Църквата и мюфтийството ще получават по 10 лв. за всеки вярващ

Пари

Държавна субсидия от по 10 лв. за всеки, който в последното национално преброяване се е самоопределил като православен християнин или мюсюлманин, ще получават православната църква и мюфтийството. Това решиха оканчателно депутатите днес с промени в Закона за вероизповеданията на второ четене.

Законът предвижда субсидия от 10 лв. за всеки самоопределил се да получават само вероизповеданията, към които принадлежи над 1% от населението, а у нас те са само ислямът и християнството. Останалите вероизповедания ще получават субсидиите си по досегашния ред – точно определени суми в Закона за държавания бюджет. Така те няма да получават по-малко пари от досега, но няма да получат и повече.

Спорна точка по време на дебатите бе именно финансирането. В сегашния законопроект на второ четене бяха обединени два законопроекта от първо – единят на „Обединени патриоти“ и вторият на ГЕРБ и ДПС. В законопроектът на последните бе предвиден таван от 15 млн. лв. за всяко вероизповедание, което се финансира на принципа по 10 лв. за самоопределил се. Една от причините бе, че така църквата трябваше да получава близо 44 млн. лв., което според управляващите е непосилно за бюджета. След като от църквата обаче се обявиха против предложението, то бе променено между първо и второ четене. Сега законът предвижда вероизповеданията, които минават границата от 1%, да получават годишна държавна субсидия не по-малко от 15 млн. лв. Тази идея обаче срещна неодобрение от страна на патриотите и те призоваха текстът в точката да бъде променен или премахнат, защото според тях по този начин финансирането на българската църква се ограничава за сметка на мюфтийството. Предложенията на патриотите обаче бяха отхвърлени и така текстът остана. Това накара депутатите от малкия коалиционнен партньор да напуснат пленарната зала.

Отхвърлено бе и предложението минималният праг от вярващи за регистрация на вероизповедание да бъде 300 души. Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет обаче ще направи публичен регистър на всички молитвени домове, храмове и манастири, предназначени за публични или религиозни обреди. Освен това се забранява използването на всякакви технически и звукови средства за увеличаване на звука от храмовете и молитвените домове, освен ако не става дума за някакъв празник и то само с изричното разрешение от общината.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ