Корнелия Нинова зашлеви страшен шамар на Ахмед Доган! Нарече идеята му за брак с Борисов…

сергей станишев, корнелия нинова

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова определи като дума на 2018 г. – „скандал“, а през последните 12 месеца, според нея, могат да бъдат отличени две значими събития. По думите й това са протестът на майките и събитията около Истанбулската конвенция.

„Голямата победа при протеста на майките беше събуждането на гражданска енергия, солидарност и съпричастност във всички хора към тяхната болка. Същите процеси видяхме и при Истанбулската конвенция. Там те прераснаха в единение между църква, политици и учени“, заяви Корнелия Нинова пред Дарик радио.

„Преди две години, когато пледирахме за еднакво качество при храните, това беше определено като антиевропейско поведение. Днес, тази кауза е знаме на много политици от целия политически спектър. Сега се твърди, че да си срещу Истанбулската конвенция е антиевропейско. Антиевропейско ли е да защитаваш българската Конституция, семейните ценности и народопсихологията на българското общество? Мисля, че не е“, коментира Нинова.

По думите й конвенцията е имало тежки текстове, които касаят децата, и с които от БСП не са съгласни. „Това е една от най-трудните ни битки за годината, защото срещу нас бяха не само традиционните ни опоненти в лицето на ГЕРБ, но и ПЕС. Имаше и вътрешен натиск, и външен натиск от Европа на други равнища“, каза председателят на БСП.

Тя коментира, че технически и организационно Българското европредседателство е било издържано добре, но като резултат в политиките, включително и за България – не. „Например точно по време на нашето председателство възникна големият проблем около пакета „Макрон“, който приключи с лошо решение преди седмица. Можехме много по-силно да търсим съюзници в по-малките държави от Централна и Източна Европа срещу големите, които наложиха своя интерес в тези решения“, коментира тя.

„Със Сергей сме на едно мнение по темата за Шенген – България трябва да бъде напълно приета в Шенген по суша, по вода, по въздух“, каза Корнелия Нинова. Тя допълни, че по повод Еврозоната от БСП никога не са вземали решение „против“ влизането, а е предложено да се обсъди по време на най-високия им форум.

„Безпринципно е правителство, подкрепено от всички партии. Няма как да стане“, това каза Нинова по повод програмния кабинет, коментиран от Доган. По думите й такова правителство се прави на базата на приоритети и програма. „Къде е тази прогама при другите партии? Ние излязохме с „Визия за България“ – без да са я чели, ГЕРБ започнаха да говорят срещу нея“, коментира Нинова. „Имаме сериозни програмни различия и с ДПС. Те никога няма да приемат да се отмени плоският данък – ние този път твърдо ще стоим зад това. Никога няма да приемат и нашето решение за промяна в здравната система и държавното и общинско здравеопазване – те искат много здравни каси, демонополизиране на здравната каса. Видно е, че не можем да направим програмно правителство. Това е размиване на отговорност“, категорична бе Корнелия Нинова.

По повод купуването на бойния самолет F16, Нинова коментира, че не са ясни новите условия, а по повод Турски поток, председателят на НС на БСП отбеляза, че БСП е подкрепила решението в парламента.

По темата за проверка на пътищата, за която от БСП настояват, Нинова заяви, че за значимостта на искането им свидетелства конкретно събитие – едрият бизнес, който протестира срещу опозицията. „Кой им даде този съвет – да изкарат 1000 машини срещу искане за проверка, прозрачност и борба с евентуална корупция? Това не се е случвало в политическата история на България – едър бизнес срещу опозиция в запазване на статуквото и искане на оставки на опозиционни депутати по повод настояването им за проверки“, заяви тя. Нинова поясни, че това е доказателство, че БСП не иска да бори корупията само на думи и че ще изведе този въпрос докрай.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ