Поредна черна Коледа за киното ни! Отиде си най-невероятният герой от „Под игото“ на екрана

тъжна вест

На 21 декември е починал актьорът Мирослав Миндов – един от доайените на Народния театър, на два пъти негов директор, член на СБФД, носител на много държавни награди и отличия, депутат във Великото народно събрание. И най-невероятният Бойчо Огнянов на екрана!

Актьорът е роден на 7 юли 1924 г. в Ямбол. Завършва Държавната театрална школа в класа на големия проф. Кръстю Мирски. Кариерата му на театрална сцена започва в Народния театър и бързо бележи висоти, но по-късно преминава през драматични катаклизми от политическо естество. Мирослав Миндов получава някогашното звание „заслужил артист“ през 1965 г. Талантът му е забелязан лично от някогашния Първи – Тодор Живков. Именно с протекцията на Живков е назначен за председател на Съюза на артистите в България и директор на Народния театър „Иван Вазов“. И пак Живков разпорежда Миндов да бъде отстранен от държавните постове, когато по политически причини актьорът изпада в немилост.

Наказанието му, обаче, изиграва положителна роля в израстването му като актьор и режисьор. С намерението да го отстранят за известен период от България, за да не „заразява“ с „непремерени“ приказки актьорското съсловие, Миндов е изпратен на специализация по режисура в Кралския Шекспиров театър в Лондон. Връщането му оттам се възприема като лоялно отношение към родината и през 1971 г. е назначен за директор на Сатиричния театър в София. Успява да се задържи на поста едва една година. Както казва един негов колега – „шило в торба не стои“. Пращат го в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ Благоевград. Много от приятелите на актьора не пропускат да се пошегуват, че „Миро и по характер си беше „Бойчо Огнянов“ от „Под игото“ /1952 г /.

Това е и най-запомнящата се роля на Мирослав Миндов в киното, въпреки че се е снимал в много други филми, по-популярните от които са „Призори“ и „На всеки километър“.

На театралната сцена актьорът отави незабравими роли като Петър в „Гераците“, Владиков в „Хъшове“, Раксин в „Иван Шишман“ и мн. др. Освен многобройните си роли в театъра и киното, Мирослав Миндов бе и преподавател в оперна вокална студия и ръководител на детски-музикален театър „Пиколо“, в периода 1989-2005 г.

Автор и постановчик е на много драматизации на класически произведения за деца. Работил е дълги години и като артист в Радиотеатъра. Мирослав Миндов има десетки издадени плочи, касети и дискове, с негови актьорски изпълнения, между които особено популярни сред по-старото поколение българи, са интерпретациите му на „Сонети“-те на Шекспир и „Любовна лирика“ от съвременни български автори.

Поклон пред паметта на този талантлив и всецяло отдаден на изкуството човек!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ