Изчакайте съда преди канонизирането на Иванчева. Ако сте забравили – в колата й имаше 56 хил. евро

Десислава Иванчева

Да съчувстваш на кметицата на “Младост”

вече е проява на изтънчен вкус, а ако се

усъмниш в почтеността ѝ – значи си подлога

на прокуратурата и властта

Канонизирането на Десислава Иванчева като мъченица на борбата с корупцията приключи успешно. Приживе и далеч преди съдът да е казал дали наистина е взела онези пари.

Миналата събота десетки репортери и верни фенове я чакаха трескаво да излезе от ареста, а тя им помаха от колата усмихната. Пред блока получи цветя от приятелка. Съседка ѝ предложи да я приюти, а комшийски деца крещяха: “Како Деси, ти си най-добрата кметица!”. После се яви по всички големи телевизии.

Подсъдимата ѝ заместничка Биляна Петрова също посрещна гости журналисти, а пред входа я чакаше плакат с надпис “Добре, дошла, Били” и сърчице.

В тези коледни истории кой знае защо липсваше третият подсъдим – Петко Дюлгеров. Човекът, който според прокуратурата е посредничил за подкупа от бизнесмена Ваклин за строително разрешение.

Бавно и полека бившата кметица на “Младост” стигна по арестантската популярност Тодор Живков. Да не изреждаме защо – от натягането със задържането на централния булевард, през вкарването ѝ с пранги в съдебната зала.

Следвайки естествения ход на всеки арест, в последно време при Иванчева се стигна дори до нелепо подозрение към прокуратурата, която едва ли не ѝ пречи да има дете.

Последваха снимки на турската тоалетна и мухлясалите стени в килията на Иванчева…

Да съчувстваш на кметицата на “Младост”, стана проява на изтънчен вкус и на нетърпимост към потъпкването на човешките права. Да се усъмниш в почтеността на тази жена – значи си подлога на прокуратурата и властта. Най-лансираната от близки до Иванчева и от самата нея теория е, че кметицата е жертва на заговор на имотната мафия в комбина с влиятелни властници.

А дали наистина е така?

Фактите досега са следните. Има сигнал до комисията “Антикорупция” от предприемача Александър Ваклин, чийто узаконен от Столичната община проект се бави с месеци. Причината – Иванчева отказва да изпълни задължителна, макар и формална процедура, която по принцип отнема седмица. Два месеца се води разследване, използват се и СРС-та.

Разследването приключва в нормален, разумен срок, делото вече се гледа в съда по същество и в близките месеци ще има присъда на първа инстанция. Кметицата и заместничката ѝ живяха при същите мизерни условия като всички арестанти.

Двете бяха задържани през април с 56 хил. евро в колата им. По носа и пръста на Иванчева и по сенника на колата имаше следи от веществото, с което са били белязани парите. Дюлгеров бе арестуван по същото време с 14 хил. евро.

Обвинението разполага с признанията на Дюлгеров, макар че пред съда той не е давал обяснения. Има записани срещи между него и Ваклин, които кореспондират със сигнала на предприемача.

Веднъж Иванчева е записана да казва на Дюлгеров: “Три пъти по 75 ще ги получи.”

Какво е искала да каже? Вероятно три кафета по 75 стотинки…

Източник: „24 часа“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ