Брутален парадокс: Най-скъпата вода – негодна за пиене в Шумен

Заснемане

Най-скъпата вода в България е кална и негодна за пиене. От Нова година влязоха в сила новите цени на водата в цялата страна, като след поскъпването в Шумен ще плащат най-много – точно 3.40 лева за кубик.

Хората обаче се оплакват, че срещу тази цена получават кал и мръсотия от чешмите. Проблемът е в старата водопроводна система, заради която често се налагат ремонти, разказва Нова телевизия.

Причината и обяснението се корени в бизнес плана, който е приет от ВиК асоциацията и инвестиционната програма към него, която трябва да бъде изпълнявана в следващите години. Трябва да бъде изградена пречиствателна станция за чисти води и нов довеждащ водопровод от язовир Тича.

Проблемът е от няколко страни, а че самият язовир няма изградена санитарна охранителна зона и трудно може да бъде регламентирано.

С решението на КЕВР беше прието увеличението от 3.29 лева за кубик да стане на 3.40 лева. От ВиК – Шумен посочват, че цената може да бъде задържана. Това обаче трябва да стане с решение на Общото събрание на дружеството. Ако всички акционери искат по-ниска цена, тя може да бъде направена такава.

Такова заседание ще има на 10 януари. В него има точка за избиране на нов управител на ВиК дружеството, но няма точка за нова цена на водата.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ